Nem vagy egyedül

Nemzetközi kampány a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen.

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációja mellett megvalósuló 2017-es Operatív Akcióterv alapján több ország – köztük Magyarország – rendőrsége célul tűzte ki, hogy partnereivel együtt felhívja a figyelmet a gyermekek online szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem jelentőségére.

A prevenció érdekében fontos a fiatal internethasználók és hozzátartozóik tudatosságának növelése, a veszély megelőzésének lehetőségeit is magába foglaló tájékoztatás. Az online szexuális kizsákmányolás és zsarolás témájában az Europol által koordinált nemzetközi kampány indulásának napján, 2017. június 19-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Budapesten tartott sajtótájékoztatót.
Az eseményen bemutatták az internetes csetelés, képmegosztás veszélyeiről az Europol által készített rövidfilmet, amely a tudatos internethasználatot hivatott erősíteni. A videó valós eseményeket feldolgozó két története az online szexuális bűncselekmények tipikus elkövetési módszereit mutatja be. Az elkövetők az interneten keresztül próbálnak kép- vagy videófelvételt szerezni, amellyel később szexuális vagy anyagi érdekből zsarolhatják. A film megtekinthető
a: https://www.youtube.com/watch?v=-4zp_-_YBkw linken.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az online identitás védelméről is gondoskodni kell. Fenntartásokkal kell kezelni, amikor egy ismeretlen az interneten keresztül próbál kapcsolatba kerülni; nem lehet tudni, hogy valójában ki ül a másik számítógép előtt.
Hat tanács a fiataloknak:
Ne ossz meg intim felvételeket!
Ha zsarolni próbálnak, azonnal szakítsd meg a kapcsolatot!
Ne fizess a zsarolónak!
Kérj segítséget! Nem vagy egyedül.
Őrizd meg a bizonyítékokat – készíts képernyőfelvételt!
Haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen!
Az Europol által készített tematikus weboldal elérhetősége:
https://www.europol.europa.eu/sayno.
Forrás: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/

About Post Author