Növényvédőszer-maradékot mutattak ki egyiptomi paprikában

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termék visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot – tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt, 60 kg egyiptomi származású paprikából az éves élelmiszerlánc-biztonsági monitoring terv részeként 2016. április 27-én. A termék első magyarországi forgalmazója a GAVA Hungária Kft. volt.

Az étkezési paprikában a NÉBIH laboratóriuma lambda-cihalotrin (rovarölő hatású) növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben: 0,1 mg/kg helyett 0,23 mg/kg értéket mértek. Ez a növényvédőszer-hatóanyag a szívó és rágó kártevőkkel szemben nyújt védelmet.

A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

Hangsúlyozzuk, hogy a jogszabály által előírt szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése nem jelent minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. A forgalomba kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük ezeknek a határérték-előírásoknak.

A NÉBIH kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, ahol elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédő szeres kezelések esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatát haladéktalanul kiszűrhessék. Az egyiptomi paprika tétel szennyezettségét is a monitoring rendszer részeként tárták fel a szakemberek.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author