Oltottak és mentettek

Az elmúlt 96 órában a katasztrófavédelem Bács-Kiskun megyei műveletirányítási központjába 11 tűzesettel és 6 műszaki mentéssel kapcsolatos, tűzoltói beavatkozást igénylő állampolgári bejelentés érkezett.

Kalocsán, a Rózsa közben egy lakatlan épület mellett ágybetét égett, pénteken délután. A kalocsai hivatásos tűzoltók a tüzet egy vízsugárral eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Lakitelek térségében, a 44-es számú főúton két személygépjármű ütközött össze, pénteken délután. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A tiszakécskei önkormányzati és a lakiteleki önkéntes tűzoltók a gépjárműveket áramtalanították, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Kiskunfélegyházán, a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy lakatlan családi ház bejárati ajtaja kis területen égett, pénteken este. A helyszínen lévők a tüzet eloltották. A kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók a tűzzel érintett részt átvizsgálták és a még izzó részeket egy vízsugárral eloltották.

Szombaton délelőtt Kiskunfélegyházán, a Szegedi úton lévő lakóépület kertjében egy idős hölgy kerti munkálatok közben gödörbe esett. A kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók a gödörből kézi erővel kiemelték a lakót, majd átadták a mentőknek. Személyi sérülés nem történt.

Egy élelmiszert szállító kamion az oldalára borult Kecskemét térségében, az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, szombaton délután. A balesetben nem sérült meg senki. A kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Foktő külterületén egy tűzivíztározóba esett egy őz, vasárnap reggel. A kalocsai hivatásos tűzoltók létra és kötél segítségével az állatot kimentették.

Vasárnap délután Kecskeméten, a Tavirózsa utcában egy családi ház pincéjében nagy mennyiségű víz gyűlt össze. A kecskeméti hivatásos tűzoltók a vizet egy szivattyúval eltávolították.

Kecskeméten a Pákozdi csata utcában egy többszintes társasház egyik lakásában robbanás történt és tűz keletkezett, hétfőn délelőtt. A kecskeméti és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók perceken belül kiérkeztek és megkezdték a lakók kimenekítését és a tűz oltását, megközelítőleg húsz tűzoltó dolgozott a helyszínen. Az oltási munkálatokat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, két vízsugárral fékezték meg a lángokat, és sikerült megakadályozni, hogy a tűz a szomszédos lakásokra átterjedjen. A társasház mind a huszonnyolc lakójának el kellett elhagyni az otthonát. A mentők négy embert megvizsgáltak közülük kettőt szállítottak kórházba, egyikükért mentőhelikopter érkezett. A robbanás miatt az érintett lakás teljesen kiégett, a szomszédos lakások és a lépcsőház nyílászárói is kitörtek. A közelben lévő általános iskola tornatermében harminc ember elhelyezésére alkalmas ideiglenes szálláslehetőséget alakítottak ki a lakóknak, akik végül nem vették igénybe, mindannyin rokonoknál kaptak elhelyezést. Az esettel kapcsolatosan tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

A hétvégén nyolc esetben riasztották a tűzoltókat száraznövényzet tüzéhez és egy esetben kérték a segítségüket gyalogosokat veszélyeztető letört, nagyméretű faág eltávolításához.

About Post Author