Összefogás egy emléktábla érdekében

Bem József

A Honvéd Nyugdíjas Klub az 1848/49-es forradalom- és szabadságharc ’49-es tavaszi hadjáratának 170. évfordulója alkalmából „TAVASZI HADJÁRAT-2019” elnevezéssel, a szabadszállási emlékhelyek felkeresésével és megemlékezéssel egybefűzve kerékpártúrát szervez. A túra egyik emlékező pontja a szabadszállási vasútállomás.

Az esemény-visszaidézés apropója az, hogy 90 esztendővel ezelőtt, 1929. június 26-án Szabadszálláson, ezen állomáson, a délutáni órákban, külön kérésre – programon kívül – megállt az a különvonat, mely Bem József altábornagy hamvait szállította Aleppóból szülővárosába, Tarnówba, végső nyughelyére. Szabadszállás lakossága itt tisztelgett a hős tábornok emléke, és a lengyel kísérő küldöttség előtt.

A kegyelet, a helytörténet és a megemlékezés szerint is fontos esemény emlékét a településen nem őrzi semmi. A Honvéd Nyugdíjas Klub kezdeményezi egy emléktábla elhelyezését. Kérjük mindazok támogató segítségét, akik egyetértenek és azonosulni tudnak elhatározásunkkal és konkrét pénzösszeg felajánlásával segíteni is szeretnének a megvalósításban.

A támogatást befizetéssel, vagy egyesületi bankszámlánkra való átutalásával kérjük. Számlanév: Honvéd Nyugdíjas Klub, számlaszám: 52800014-10105395-00000000. A közleménybe kérjük beírni a „Bem emléktábla” és az adományozó neve szövegrészt.

Az esemény képeit, iratait, az adományozók, az elkészítéshez bármilyen formában hozzájárulók nevét a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben elhelyezendő emlékalbumban örökítjük meg.

Hozzájárulásaikat előre is köszönjük!

Honvéd Nyugdíjas Klub Elnöksége

Vissza

About Post Author