Óvakodjanak az internetes csalóktól!

Legyenek óvatosak személyes adataik megadásánál. A bankkártyákkal kapcsolatos kérdésekre csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljanak!

Az informatika fejlődésével egyre népszerűbbek és elterjedtebbek az internetes vásárlói oldalak. Gyakran előfordul, hogy a világhálón „ismeretlenül” kötött, kedvezőnek tűnő üzlet során az előre átutalt vételár ellenében nem a megrendelt áru, vagy – egyes esetekben – semmi sem érkezik a vevőnek.

A webshopon keresztül vásárlók körében legelterjedtebb – és biztonságosabb – az utánvételes fizetési mód, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni. Bankkártya használata estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártya adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a pénzintézet központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

Óvakodjunk az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait! Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak! Legyenek óvatosak személyes adataik megadásánál is, a bankkártyákkal kapcsolatos kérdésekre csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljanak!

Az internetes csalások elkerülése érdekében óvakodjanak az olyan eladóktól, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a terméküket, esetleg nem valódi lakcímmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha ne küldjenek előre!

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

About Post Author