Óvatosabban a ködös időben!

Az elkövetkezendő időszakban fokozottan kell a közlekedőknek számolniuk köd képződésével és az ezzel járó fokozott balesetveszéllyel. A köd jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést. Különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg esetenként átláthatatlan, így a járművezető kellő körültekintés nélkül nem észlelheti a veszélyforrásokat.

 

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

 

 • A legfontosabb, hogy elindulás előtt minden esetben ellenőrizze gépjárművét! Győződjön meg a fényszórók, az irányjelzők, a féklámpák és a ködlámpák megfelelő tisztaságáról, működéséről! Ugyanilyen fontos gondoskodni a szélvédők tisztaságáról és a belső párátlanításáról (speciális kendővel, légkondicionáló használatával)!
 • Minden esetben használja a biztonsági övet!
 • A ködös útszakaszokon óvakodjon az eltúlzott sebességtől! A megengedett sebességhatárt soha ne lépje túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet!
 • A lassabb haladás mellett elengedhetetlen a megfelelő követési távolság tartása. Nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén, ezért tartson az előtte haladótól olyan távolságot, hogy annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjon állni!
 • Köd esetén tartózkodjon az előzéstől!
 • Induljon el korábban, ne a közlekedés során akarja behozni a késői elindulás miatti időveszteséget!
 • A köd olykor foltok formájában képződik. Általánosan jellemző a közlekedésben résztvevőkre, hogy az egyik ködfoltból kihaladva, a láthatósági feltételek hirtelen javulása esetén a járművezetők gyorsítanak. Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha egy másik ködfoltba érkezünk, mert a látótávolság hirtelen csökkenése miatt nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel kell számolni.
 • Ködös időben a vezetés nagyon fárasztó, ezért idővel a reakcióképesség jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartson gyakrabban pihenőt!
 • Az autósok fokozottan figyeljenek az úttesten gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedőkre és a meghibásodott jármű megjelenésére, amelyek észlelése a ködben ugyancsak nehézséget jelenthet!
 • Ha kiszáll a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegye fel a fényvisszaverő mellényt, ami az észlelhetőségét és ezáltal a biztonságát a sokszorosára növeli!
 • A kerékpárnak nemcsak kötelező tartozékai a lámpák és a prizmák, hanem életet is menthetnek. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az úttesten kötelező a láthatósági mellény viselése, de lakott területen belül is ajánlatos, mivel az észlelést a sokszorosára növelik. A láthatóság az úttesten közlekedő gyalogosok számára ugyanilyen jelentőséggel bír.

 

A balesetmentes közlekedés érdekében a látás és láthatóság kiemelt fontosságára hívja fel a figyelmet a Látni és látszani elnevezésű kampány. A programmal kapcsolatos, folyamatosan frissülő információk a www.latnieslatszani.hu honlap mellett az esemény hivatalos Facebook-oldalán, a www.facebook.com/latnieslatszani címen is megtalálhatóak. További kapcsolódó információkat talál a www.baleset-megelozes.eu weboldalon.

 

Ne feledjék: mindenkit hazavárnak! Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

About Post Author