Randevúztak a szabadszállási mentők

A szabadszállási mentőállomás egykori és a jelenleg szolgálatot teljesítő munkatársai adtak egymásnak randevút február 20-án. A találkozó látványos bemutatóval kezdődött, melynek keretében a helyi általános iskola hetedik osztályosai adtak számot elsősegélynyújtási ismereteikből, majd a nyugállományú és az aktív mentősök szituációs gyakorlatát láthatta az érdeklődő közönség.

Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg az első szabadszállási mentőbált, melynek felvezető rendezvénye volt a mentéstechnikai bemutató. Az „időutazás” során a résztvevők megismerhették a korábbi és a jelenlegi betegellátási módszereket, mindezen túl a laikus elsősegélynyújtás fontosságára is fel kívántuk hívni a figyelmet, hiszen sok esetben életek múlhatnak azon, hogy valaki fel tudja-e ismerni a veszélyhelyzetet, és az adott esetben mer-e cselekedni – mondta el érdeklődésünkre Riczu Norbert, a szabadszállási menőállomás vezetője.

Tíz esztendeje működik elsősegélynyújtó tanfolyam Szabadszálláson. A felső tagozatos diákok a heti rendszerességgel megtartott foglalkozásokon megtanulják, mit a tenni beleset esetén, illetve miként tudnak segíteni a bajba jutott embereken – hangsúlyozta ki bemutatón részvevő diákok felkészítője Vaskó László mentő-szakápoló. Az Országos Mentőszolgálat dolgozója elmondta azt is, hogy a szakkör tagjai évi rendszerességgel adnak számot tudásukról a Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyein.

 
Mentőszervezetünk minden erejét megmozgatja annak érdekében, hogy a közelmúltban lezajlott rekonstrukciós programból kimaradt kiskunhalasi és szabadszállási mentőállomás felújítása is mielőbb megtörténjen – jelentette be a rendezvényen Horváth Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Mentőszervezet vezető mentőtisztje. Elmondta, az esetkocsi üzembeállításával két mentőautó teljesít szolgálatot az idei esztendőtől Szabadszálláson. A teljes körű sürgősségi betegellátásra alkalmas, orvos vagy mentőtiszt irányításával működő mentőegység jelenleg hétköznap 12 órában, de rövidesen hétvégén is a betegek biztonságát lesz hivatott szolgálni – tette hozzá Horváth Mihály.

About Post Author