Restaurálják a Feszty-körképet

korkep

21 évvel ezelőtt adták át az újjászületett Feszty-körképet a látogatóknak. A Feszty Árpád festette, „A magyarok bejövetele” c. monumentális festményt 1995 után újra restaurátorok szépítik.

Feszty Árpád, mint közismert, egy 1891-es párizsi útján találkozott a 19. század második felében népszerű panorámaképpel, és nyomban elhatározta, hogy ő is készít egy ilyet. Apósa, Jókai Mór tanácsára fogott hozzá a honfoglalás témájának megfestéséhez. A körkép monumentalitása miatt (15 méter magas és 120 méter hosszú) nyilvánvaló volt, hogy egyedül nem képes elvégezni a feladatot. A hatalmas munkában a kezdetektől fogva több képzőművész is részt vett, egyebek mellett Mednyánszky László, Vágó Pál, Spányi Béla. A nagyközönség 1894. május 13-án csodálhatta meg először a nagyszerű alkotást. „Május óta, hogy megnyílt a kerek épület kapuja, nincs Magyarországon népszerűbb festőnév Feszty Árpádénál… az emberek elragadottan beszélnek hatásáról. Vidéki emberek, akik soha nem gondoltak festményekre, utaznak Budapestre…” – írta a korabeli sajtó.

A második világháború végén a Városligetben álló épületet, ahol a körkép állt, súlyos károk érték és megsérült a festmény is. A háború után a részben megsemmisült, részben sérült körképet földarabolták, majd különböző raktárakban tárolták. A hetvenes években sor került a festmény megmaradt részeinek konzerválására. A nyolcvanas években Trogmayer Ottó megyei múzeumigazgató külföldi tanulmányútjain több körképet megnézett és több restaurátor szakemberrel beszélt, végül 1991-ben egy lengyel csapat, az Ars Antiqua nyerte meg a körkép helyreállítását célzó pályázatot. A hányattatott sorsú Feszty-körképen, a Henryk Lipowicz vezette restaurátorok hatalmas munkát végeztek, ugyanis az eredetileg 1700 négyzetméteres festményből csupán 800 négyzetméter maradt meg, a többit korabeli fotók alapján újra kellett festeni. A munka öt éven keresztül tartott, míg végre ismét a régi fényében tündökölhetett a körkép. 1995. július 14-én adták át a lengyel restaurátorok, akik áldozatos munkájukért magas állami kitüntetésben részesültek. Azóta több millióan csodálhatták meg a nemzeti romantika eme monumentális alkotását.

Az elmúlt évtizedekben a körképen jelentős restaurátori beavatkozás nem történt, így időszerűvé vált a szépítése, hogy a Látogatók még sokáig gyönyörködhessenek a páratlan alkotásban. A munkálatok előkészítése megtörtént, a tényleges munkák megkezdésére pedig a napokban sor kerül. A festményt portalanítják és azokat a jeleneteit, amelyek restaurálási munkát igényelnek, restaurálják. A munkálatok előreláthatólag augusztus végén fejeződnek be. Az Emlékpark számára fontos, hogy a Feszty-körkép folyamatos látogathatóságát biztosítsa. Biztosak vagyunk benne, hogy a munkálatokat – amelyek látványosabb részei nyitvatartási időben is zajlanak majd – a látogatók nem kellemetlenségként élik meg, sokkal inkább érzik úgy, hogy egy nem mindennapi kultúrtörténeti pillanat részesei, szemtanúi. A felújítási munkálatok ideje alatt tematikus napokat tervez az Emlékpark, amelyek során a Látogató a munkálatok kulisszatitkairól is hallhat a restaurátorok tolmácsolásában. A tematikus napok pontos időpontjairól a későbbiekben az Emlékpark hivatalos oldalán, a www.opusztaszer.hu oldalon olvashatnak.

 

About Post Author