Sikeres volt a III. Strázsa Honvéd Teljesítménytúránk is

440

A nyolcadik túráját, ezen belül a harmadik teljesítménytúráját rendezte a Honvéd Nyugdíjas Klub április 2-án szombaton. Közel 50 fő szervező, segítő és támogató állt csatasorba az előkészítés finisében, hogy reggel 6-ra, a rajt időpontjára minden a helyére kerüljön.

Elérkezett a rajthely nyitásának az ideje és előbb csak szállingóztak, majd egyre nagyobb létszámban egyénileg és csoportosan érkeztek a túrázók. Sokan – főleg a távolabb lakók – már előző este megérkeztek és a helyi szálláshelyeken pihenve készültek a szombati túrára. A rajtidők a várhatóan a tavalyinál nagyobb létszám fogadásához távonként elcsúsztatásra kerültek, de a megjelent több, mint 450 fő túrázó a szervezőket is meglepte, melynek eredményeként jelentős tumultus alakult ki a rajtnál. Ennek ellenére fél tízre mindenki elindulhatott a választott távján.

„Hétköznapi embernek” – különösön a megelőző napokhoz képest – kissé hűvös volt a reggel, de túrázáshoz, megfelelő réteges öltözetet választva éppen megfelelően alakult az időjárás. Amikor kisütött a nap, talán már túlzottan is meleg volt.

A túra során minden a forgatókönyv szerint zajlott és a beérkező túrázók megerősítették a szervezőket abban, hogy kellő alapossággal került előkészítésre a rendezvény úgy a technikai-, mint a logisztikai területen. (itiner, térkép, szalagozás, információs táblák, illetve az ellenőrző pontokon biztosított ellátás)

Néhány útvonal tévesztés ellenére minden túrázó sikeresen teljesítette a túrát és szintidőn belül érkezett be a célba.

A túrázók összetétele rendkívül heterogén volt, hiszen a legfiatalabb túrázó a szabadszállási Süveges Emma még csak 6. éves, míg a legidősebb a Budapestről érkezett Király József már a 75. évét „tapossa”. A területi megoszlás is szerteágazó, hiszen a túrázók Magyarország 74 településéről, Szerbia 2 településéről és Németország két településéről érkeztek, majd vitték haza a túrán illetve Szabadszálláson szerzett tapasztalataikat.

A túrázók felkészültségét tekintve is vegyes a kép, hiszen jó néhány profi is megtisztelte rendezvényünket, de a legtöbben amatőrök voltak (sokan most vettek részt először teljesítménytúrán). Ez is alátámasztja, hogy a teljesítménytúrán bárki elindulhat, ez nem verseny, hiszen a szintidők kellően rugalmasan kerülnek meghatározásra.

Távonként értékelve:

  • a 15 km-es távnak 189 fő vágott neki, közülük a legfiatalabb Süveges Emma (6), a legidősebb a budapesti Király József (75), a leggyorsabb a budapesti Balázs Enikő és Balázs Péter, akik 2 óra 29 perc alatt teljesítették a távot;
  • a 25 km-es távon 195 fő indult, a legfiatalabb Lovászi Bendegúz (10) Helvéciáról, a legidősebb Papp László (74) Budapestről, a leggyorsabb Vermes László Helvéciáról és Gőgös Zoltán Kecskemétről, akik egyaránt 2 óra 54 perc alatt futották le a távot;
  • a 35 km-en 46 induló volt, a legfiatalabb Hidvégi Armand (10) Bölcskéről, a legidősebb Vasanits László Budapestről 73 éves, a távot leggyorsabban a Pécsről érkezett Rosinger Zsolt teljesítette 3 óra 6 perc alatt;
  • a leghosszabb távon, 50 km-en 29 induló volt, valamennyien 30 év fölöttiek és a legidősebb túrázó a 67 éves Fekete László Budapestről érkezett, a leggyorsabban a Szabadszállásra már hazajáró Szabó Zsolt volt 6 óra 41 perccel, aki a Keceli Ösvénytaposó Egyesület tagja (vezetője)

A túrát követően a „megfáradt vándorok” korlátlan mennyiségű lilahagymás zsíros kenyérrel csillapíthatták éhségüket, vagy alapozhattak az előzetesen megrendelt (egybehangzó vélemények alapján) nagyon finom babgulyás és kunsági parasztlángos elfogyasztásához. Természetesen a’la carte rendelésre is volt lehetőség.

Nagy sikere volt az előrendelés alapján megvásárolható, a túra „címerállatának”, a szürke marhának a sziluettjével emblémázott pólónak.

Az ebédet követően sokan – kihasználva a kellemes napsütést – a vendéglő teraszán beszélgetve cseréltek tapasztalatot, a korábbi túrák során készült képekből berendezett kiállításon próbálták beazonosítani a nap folyamán látott helyeket és megosztották véleményüket a rendezőkkel is (a túrázók által az interneten megosztott véleményeket, fotókat külön oldalon ide kattintva olvashatod, tekintheted meg).

A szervezők a túrázókat követve, szinte azonnal elvégezték a „seprést”, így este 8-ra befejeződött a visszarendezés is és egy hosszú előkészítést követő kemény nap után egy jól megérdemelt sör mellett elégedetten konstatálták, hogy ez a túra is sikeres volt, minden remény megvan a IV. Strázsa részvételi létszámának növelésére.

Összességében a nap során és a túra után elégedett arcokat láttunk, pozitív véleményeket hallottunk, építő javaslatokat kaptunk, és hasznos tapasztalatokat szereztünk. Nem történt baleset, rosszullét, a seprők – a sok gyermekkorú részvevő ellenére – alig találtak eldobott (a túra során eldobott) szemetet.

Természetesen a túrázók által is elismert bőséges kínálatot a regisztrációs díjból nem lehetett volna kitermelni, azt csak a támogatóink – akik bíztak bennünk és lehetőséget láttak ebben a rendezvényben is – hathatós természetbeni támogatásával lehetett biztosítani.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a helyszín biztosítását és a támogatást a Zöld-Ász Étterem, a Kunadacsi Horgászcentrum és a Kurta Kocsma tulajdonosainak, valamint Boczka Lászlónak.

Köszönjük a CARTOGRAPHIA Kiadónak, hogy beválasztották ez évi túránkat a CARTOGRAPHIA- Kupa túrasorozatba ezzel is népszerűsítve ezt a rendezvényt is.

Köszönet illeti a nyújtott támogatásért ifj. Áipli László, Benkovszki Zoltán (Szentimre Szikvíz, Soltszentimre), Csomák László, Darabos József, Pelli-Kán Imre, Szalontai Bálint, Szívós László, Szőke Péter, Varga István vállalkozókat (a CARTOGRAPHIA, a REÁL Szabadszállás és a Vitamin Porta nem csak a rendezvényt támogatta, hanem külön kedvezményt biztosított a túrát követően a vásárlók számára is).

Jelentősen hozzájárult a rendezvény sikeréhez a Polgármesteri Hivatal és a József Attila Közösségi Ház által biztosított szolgáltatás és támogatás.

Szeretném megköszönni a nyugdíjas klub – előkészítésben és lebonyolításban részvevő – tagjainak a kitartó munkát és külön köszönöm a nem klubtag „társadalmi munkásoknak” (Csepela Mária, Bugyi Andrásné, Búza Judit, Kishalmi Istvánné, Kling Viktória, Látos Imréné, Pintér Anett, Szabó Borbála, ifj. Szalai László, Szekeres Balázs, Szép Lászlóné), hogy szabadidejüket feláldozva hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Búza Vince       
Honvéd Nyugdíjas Klub

Forrás: hnyk.hu

About Post Author