Szabadszállási Mézes Nap

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 1314

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak Bács-Kiskun Megyei Szervezet szabadszállási csoportjának és a Nőszirmok klub szervezésében 2017. december 16-án tartottak méz, mézes sütemény és mézeskalács sütő versenyt a József Attila Közösségi Házban.

A rendezvényen Dr. Báldy Zoltán Szabadszállás város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, a mézes napot pedig Balla Nóra a 2017-es év mézkirálynője nyitotta meg. Varga Károly az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke is részt vett a szakmai napon. A program elején egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a jelenlévők az idén elhunyt Bíró László méhészről, a rendezvény ötletgazdájáról.

A megnyitó után két ismeretterjesztő előadást hallgathattak meg az érdeklődők, amihez a bevezetőt Gégény Benjamin a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület elnöke, a Szent Ambrus Méz Lovagrend tagja mondta el. Az első előadást Dr. Fendrik Péter állatorvos tartotta, a méhcsaládok tavaszi fejlesztése címmel. Balla Nóra a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználási lehetőségeivel és módszereivel ismertette meg az érdeklődőket.

A szakmai előadások után a program a versenyre benevezett mézek, mézes sütemények és mézeskalácsok zsűrizésével folytatódott. Mézekkel összesen négy kategóriában neveztek a termelők, akácméz, vegyes virágméz, selyemfűméz és napraforgó méz fajtákkal. A bíráló bizottság tajai Laczi János az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének gazdasági vezetője, Gégény Benjamin és a Nőszirmok klub vezetője Baracsi Péterné voltak.

Riczu Imre helyi méhész mézei három kategóriában is a legjobbnak bizonyultak a zsűri döntése alapján. Napraforgó méz kategóriában pedig Kovács Tiborné és Lacziné Kenderes Márta mézei értek el helyezést. A mézes sütemény versenyen Gönczöl Katalin, a mézeskalácsok közül pedig Sztupákné Pásztory Anna alkotásai értek el első helyezést.

A nap nem csak a versenyről szólt, hanem az adakozásról is. A Nőszirmok klub a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítványnak gyűjtött össze adományokat: könyveket, ruhákat, gyümölcsöt és tartós élelmiszereket, ezen kívül 100 csomag mézeskalácsot is sütöttek az alapítvány gondozottjai számára. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak Bács-Kiskun Megyei Szervezete 150 ezer forint értékű mézfelajánlással járult hozzá az adományozáshoz, amit a szabadszállási méhészek és a kiskunhalasi Fehér Péter által összegyűjtött mézzel egészítettek ki. A megyei szervezet elnökségének döntése értelmében idén a mézfelajánlásokból két szervezetet is támogattak, a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézmény, Szőke Tisza Otthonát és Zöld Sziget Lakóotthonát.

 

Kép és szöveg: Fábián Krisztián

About Post Author