Szakmai kiránduláson járt a Honvéd Nyugdíjas Klub

Régi-új autóbuszgyártó a hadsereg érdekében

Egyesületünk egy érdeklődő csoportja, folytatva az elmúlt 2-3 év hagyományait, a hazai járműgyártás egy újabb jeles képviselőjéhez látogatott.

Május 17-én utunk Székesfehérvárra vezetett, a magyar autóbuszgyártás régi és remélhetőleg újból csúcsra jutó jeles helyére: az Ikarus Járműtechnikai Kft. telephelyére.

A Magyar Katonai Logisztikai Egyesület által szervezett programhoz csatlakozva kaptunk tájékoztatást és személyes élményt a katonai járműgyártási program részét képező Currus Aries–Volvo autóbusz gyártásáról.

Horváth János ügyvezető igazgató elevenítette fel az Ikarus történetét, jelenlegi helyzetét, és ismertette a technikai fejlesztéseket, és részvételüket az új autóbusz gyártásában. Virág Zoltán a Currus Zrt. technológiai és fejlesztési igazgatója mutatta be a járműprojekt létrejöttét és az új autóbuszt.

A tájékoztatók után először magát a gyártósort, a gyártási folyamatot és bent lévő járműveket, majd a régi üzem néhány jellegzetességét tekinthettük meg.

A http://hungarokamion.hu/2017/09/27/bemutattak-a-currus-aries-volvo-euro-vi-autobuszt/ alapján az autóbuszról néhány szó:

A Currus Zrt. 2013-ban olyan busz típusú bázisjárművet fejlesztett ki a Volvo Bus-szal együttműködésben, amely több belső kialakítás szinkronizált megvalósítását teszi lehetővé – alkalmas lehet 45-50 személy vagy sebesültek szállítására, kialakítható benne tárgyaló, illetve törzsbuszként is üzemelhet –, használható elővárosi, helyközi autóbuszok építéséhez, kedvező az üzemanyag-fogyasztása, valamint megbízható működés és alacsony üzemeltetési költségek jellemzik. A Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnika Kft. együttműködésének eredményeként 2015 júniusában került forgalomba a Currus Aries – Volvo típusú jármű, amit a Magyar Honvédség tesztelt. 2016 decemberében szerződést kötöttek speciális szállítási és munkahelyi igények kielégítését biztosítani tudó prototípus kialakítására azzal a céllal, hogy a Magyar Honvédségnél speciális feladatokra alkalmazható, többfunkciós gépjárművet készítsenek. Az összeállított vázszerkezetet 2017. április 28-án a Volvo minőségbiztosítási képviselője megfelelőre minősítette, és a Társaság 40 darab autóbusz gyártását vállalta 2018. június 30-ig. A nyár folyamán elkészült a jármű kocsiteste, majd megkezdték a vázszerkezetek és szegmensek legyártását: az EURO VI-os motorral szerelt prototípus augusztus végére készült el.

A Currus Aries – Volvo 100 km/h sebességgel is haladhat autópályán, felszerelték vészfék-asszisztenssel és sávtartó-automatikával. Az üléseket – amelyek dönthetőek és oldalra kihúzhatóak –biztonsági övvel látták el, valamint USB-töltő és egyedileg állítható légbefúvó is szerepel a tartozékok között. A járművet 320 lóerős, soros hathengeres, D8K típusú Volvo motor hajtja, amelyhez 12 sebességes sebességváltó csatlakozik. Erősített vázszerkezetének köszönhetően a helyközi és távolsági autóbuszként való üzemelés mellett speciális katonai, katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási igénybevételekre is alkalmas.

Horváth Balázs István

About Post Author