Tankok, repülők, hajók – miniben

Dorogi Kálmán tizenkét esztendős volt, mikor megvásárolta első makettjét. A rendkívül nagy türelmet, precizitást igénylő elfoglaltsággal azonban csak később jegyezte el magát, mégpedig egy sajnálatos baleset kapcsán.

 Kéztörésből szenvedély

Néhány évvel ezelőtt az öcsém vásárolt magának egy MIG 29-es repülőmodellt, ám összeépíteni már nem tudta, mert eltört a keze. Nem bírta kivárni a gyógyulást, így engem kért meg arra, hogy rakjam össze a makettet. A festetlen „mini” repülő nem nyerte meg tetszésemet, úgy éreztem dolgozni kell még rajta. Segítséget az egyik munkatársamtól kaptam, aki vasútmodellekkel foglalkozott. Megvásároltam a megfelelő festéket és sikerült befejeznem a makettet. Annyira megtetszett a kész munka, hogy vettem egy újabbat, majd még egyet, és az óta nincs megállás. Megközelítőleg százötven makettem van kész, de nagyon sokat nem tudtam még befejezni. Hiányzik a megfelelő festék, matrica, alkatrész.

Kedvenceim az oroszok

Az első makettem, amit igazán sajátomnak éreztem, egy orosz sorozatvető volt. Talán innen ered a „vonzódásom” az orosz haditechnikához. Ennek azonban néha megvan a hátulütője, az igazi repülőkhöz hasonlóan az alkatrészek esetenként többféle alumíniumból készülnek, melyekhez más-más festék szükséges, ezek bekeverése, felvitele nagy odafigyelést és körültekintést igényel. A makettek összeépítésének ideje – készlettől függően – néhány nap, de akár néhány hónap is lehet.

Kincsek a szekrényben

A makettek beszerzése sem mindig zökkenőmentes. Az amerikai AH-1-es Intuderemhez ugyan csak kalandos úton jutottam hozzá. A hazai piacon nem lehetett megkapni, külföldön pedig igen borsos áron kínálták. A makettezők összetartozásának köszönhetően végül mégis sikerült megszereznem.  Ez a gép épp ezért a legértékesebb kincseim közé tartozik. A szekrényemben számtalan összeépítésre váró készlet sorakozik, leg-inkább repülők és harcjárművek. Ha választani kell, leginkább a harcjárművek mellett szoktam dönteni. Hiányoznak azonban a sorból a vitorlás hajók, szándékaim szerint már nem sokáig.

Mosonmagyaróvár, Kubinka…

Munkáimat Ágasegyházán, Szabadszálláson, Fülöpszálláson láthatta a nagy-közönség. Szeretnék bemutatkozni a Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület szervezésében évente meg-rendezésre kerülő Makett Kiállítás és Versenyén, amely az európai makettezők egyik kiemelkedő eseménye. A másik pedig, hogy eljussak a Moszkva melletti kubinkai tank múzeumba, ahol az összes orosz harcjármű megtekinthető.

A tudást át kell adni

A makettezés rendkívül nagy odafigyelést, precizitást igénylő elfoglaltság, amely fejleszti a problémamegoldó képességet, kézügyességet, türelemre, kitartásra nevel. Ezek ismeretében szü-letett meg idén tavasszal a szabadszállási makett szakkör létrehozásának gondolata. A hír az internetnek köszönhetően gyorsan elterjed a makettezők között, akik jó néhány készletet ajánlottak fel az induló csoport számára.

 

-gulyás-

 

Szabadszállási Makett Szakkör – Helye: Város Könyvtár. A foglalkozások idő-pontja: minden második szerdán, 15.30-17 óra között.

About Post Author