Testvérvárosi kapcsolatok

Szabadszállás város költségvetése eddig nem tette lehetővé, hogy a számunkra oly fontos testvérvárosi kapcsolatok során nagyobb számú delegációval képviseltesse magát a város az Erdélyi Vargyas községben.

2018-ban pályázatot nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, hogy támogassa Szabadszállás és Vargyas község között kialakult testvérvárosi kapcsolatokat. A települések minden alkalmat és lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy Szabadszállás és Vargyas lakói találkozzanak egymással, ezzel is elmélyítve a társadalmi és kulturális együttműködést. 2016-ban több napon keresztül Szabadszállás látta vendégül a Vargyasi delegációt, látogatásuk a Szent Mihály napi ünnepségen való részvétellel zárult.

Ebben az évben a nyertes pályázatnak köszönhetően 32 tagú delegáció utazott Erdélybe. Részvételi lehetőséget biztosítottunk a civil szervezeteink számára, hogy minél szélesebb körben legyen képviselve Szabadszállás lakossága látogatásunk alkalmával. Szabadszállást a Nőszirmok Klub, a Honvéd Nyugdíjas Klub, a Vadrózsák Citerazenekar és a Kiskun Népdalkör tagjai valamint az önkormányzat dolgozói képviselték.

Az 5 napos kirándulás alatt lehetőség nyílt arra, hogy megismerjük Vargyas történelmi és kulturális értékeit, mint például az Unitárius templom, Dániel kastély stb. Beszélgetést folytattunk az ott élőkkel kulturális szokásaikról, néphagyományaikról, meghallgattuk az erdővidékhez fűződő legendákat.

Tájékozódtunk a kulturális programokról és az ott élőket foglalkoztató mindennapos problémákról.

A látogatás kiváló alkalmat adott arra, hogy megismerjük egymás kultúráját, népi hagyományait, természeti értékeit.

A jó hangulatú beszélgetések még közelebb hozták egymáshoz a két település lakóit, új barátságok alakultak ki.

A 101 éves Dimény András volt unitárius lelkészt a testvérvárosi kapcsolat felelevenítőjét közösen köszöntöttük az Erdélyi település lakóival. András bácsi szeretettel emlékezett a Szabadszálláson töltött napokra.

Vargyasról kiindulva a vendéglátóinkkal együtt meglátogattuk a környező történelmi emlékeket, ősi hagyományokat bemutató múzeumokat, kulturális emlékeket.

A búcsúestén megköszöntük a Vargyasiaknak azt a sok segítséget, mellyel hozzájárultak utazásunk sikeréhez, tartalmasabbá tételéhez.

Dr. Báldy Zoltán polgármester biztosította a Vargyasiakat a testvérvárosi kapcsolat elmélyítéséről és egyben meghívta a Vargyasi delegációt Szabadszállásra.

http://bgazrt.hu/_files/TAMOGATASOK/2016/LOGO_KOMBO/kormany%20tamogatas.jpg

About Post Author