Tíz éve indult a házasság hete mozgalom Magyarországon

Hazánkban tizedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Az idén február 12. és 19. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A házasság hete nemzetközi mozgalom húsz éve indult el az Egyesült Királyságból, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása tartóssá és örömtelivé teheti a házasságokat. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalomhoz az Egyesült Királyság, Csehország és Svájc után Magyarország negyedikként csatlakozott 2008-ban. Hazánk a lakosság arányához viszonyított programok számát és az eseménysorozatot övező médiafigyelmet tekintve azóta is az élvonalba tartozik – komoly nemzetközi elismerést vívva ki ezzel a résztvevő tagállamok szervezőinek körében. Ráadásul a kapcsolódó programok terén évről évre növekvő aktivitás tapasztalható országszerte és a határon túli magyarlakta településeken is. A több millió lakost elérő egy évtizedes mozgalomnak a pozitív, sikeres életpéldák és a párkapcsolati problémakezelés elérhetővé tétele révén jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében.

2010-ben az évi 35,5 ezer házasságkötés lokális minimumot jelentett a népmozgalmi statisztika történetében. Az elmúlt öt évben innen kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46,1 ezer házasságkötés már

18,4 %-kal haladta meg az előző évit, és több mint 29%-kal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb 10,2 %-kal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.

– Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz – mondta dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. A házasság hete mozgalom országos koordinátora rámutatott: a kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.

A szervezőbizottság ezért a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házassághoz szükséges ismeretek, a sikeres példák. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint 250 előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 12-én a Debreceni Református Nagytemplomban, ahol igét hirdet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban Életkísérlet, Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat kihívásai között címmel tartanak előadást, a Deák téri evangélikus templomban áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóinak közreműködésével, az ELTE-n pedig Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal címmel Mohay Bence sportriporter kérdezi a házasság hete arcai mellett Karácsony János zeneszerző, gitáros, énekest, az LGT együttes örökös tagját, valamint Zámbori Soma szinkronszínművészt és feleségét. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly konferenciát tartanak, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig a Hurok című magyar thrillert vetítik, amelyet követően a rendezővel, Madarász Istivel és Kerekes Monikával, a házasság hete idei arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője beszélget. A TIT Stúdióban dr. Veres Sándor Péter és Veresné Kovács Judit pszichológusok előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

 

About Post Author