Tóth Sándor helytörténészre emlékezett Szabadszállás

Városunk díszpolgárára, Tóth Sándor helytörténészre emlékezett november 20-án Szabadszállás városa. A program a Helytörténeti Gyűjteménynél kezdődött, ekkor avatták fel az intézményt jelző márványtáblát, melyet Müller Zoltán kőfaragó készített el.

Tóth Sándor Szabadszállás város legjelentősebb helytörténeti kutatója volt. Városunk díszpolgára szabadidejének nagy részét a település múltja feltárásának áldozta, az eredményeket több mint tíz kötetben, füzetecskében összegezte, de a Helytörténeti Gyűjtemény létrehozása is az ő nevéhez fűződik. A kutatási közül a legkiemelkedőbb a Petrovics család és Petőfi Sándor Szabadszálláshoz való kötődése. Tóth Sándor mindvégig kitartott amellett, hogy nemzetünk nagy költője városunkban látta meg a napvilágot. Meggyőződését hiteles dokumentumokkal támasztotta alá – méltatta a 2014-ben elhunyt Tóth Sándor munkásságát dr. Báldy Zoltán polgármester, aki egyben elmondta azt is, hogy a város képviselő-testülete nagy hangsúlyt helyez Tóth Sándor emlékének ápolására. Ennek egyik ékes példája, hogy róla nevezték el a Helytörténeti Gyűjteményt.

A köszöntő után került sor az intézményt jelző márványtábla felavatására, melyet Tóth Sándor gyermekei Tóth Sándor és Bőczén Lászlóné, valamint Dr. Báldy Zoltán polgármester leplezett le. A rendezvény a József Attila Közösségi Házban folytatódott. „A kirándulások Tóth Sándorral” című fotókiállítást Bányai János önkormányzati képviselő, a Települési Értéktár Bizottság elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe.

Tóth Sándor nemcsak helytörténész, Petőfi kutató volt, hanem aktív közéleti ember, aki számtalan kirándulást szervezett munkatársai és a település lakói számára. A kirándulásokat, a helyi rendezvényeket fotókkal dokumentálta – mondta el Bányai János.

Az értéktár bizottság elnöke végezetül köszönetet mondott Tóth Sándor családjának, aki a féltve őrzött kutatási anyagokat, így a most kiállított felvételeket a városnak adományozták, melyek feldolgozása a Települési Értéktár Bizottság feladta lesz.

Egy fának akkor van levele, hajtása, virága, ha tud a gyökeréből táplálkozni.  Szabadszállás városa felismerte édesapánkon keresztül is a gyökeret, hogy a múlt értékeit meg kell őrizni. Nagyon örülünk annak, hogy a település féltő gonddal óvja munkásságának eredményeit, ápolja emlékét – fűzte hozzá Tóth Sándor a kiváló helytörténeti kutató fia.

A folytatásban a szabadszállási irodalmi színpad elődadását tekinthették meg az érdeklődők. A darabot Kishalmi Istvánné, az irodalmi színpad vezetője állította ösze. Közreműködtek: Bajusz Gábor, Bajusz Gáborné, Hajdú István, Sallai Szilvia, Pócs Balázs és Strohbach Miklós Miklós.

Az emléknapot a József Attila Közösségi Ház szervezte a Települési Értéktár Bizottság közreműködésével.

About Post Author