Trükkös tolvajok az utakon!

image_10015524_16-9

Bács-Kiskun megye autópályáin időről időre trükkös tolvajok próbálják megkárosítani az utazókat. Előfordul, hogy útközben intik le, állítják meg az utazót, jellemzően külföldi állampolgárt azzal, hogy valamilyen műszaki problémát –pl. defekt, benzin csöpögés– látnak a gépkocsin, annak is a hátsó részén. Segítséget imitálva hívják hátra az utasokat, társuk pedig az autóhoz lopakodva lopja el az értékeket. Pihenőhelyeken útbaigazítást kérve vonják el a gépjárműben utazók figyelmét, társuk ilyenkor lép akcióba. Az út szélén, pihenőhelyen alvó utasok esetében a nyitva felejtett gépkocsiból, illetve a lezárt autó ablakát betörve pillanatok alatt emelik ki a látható helyen lévő kézitáskákat, pénztárcákat.

 
Módszereik eltérőek, de a céljuk minden esetben az, hogy a gépkocsiban utazók figyelmét elterelve eltulajdonítsák az utastérből az értékeket.
Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet:
– Ha utazásuk közben bármely okból megállnak gépkocsijukkal, az ajtókat minden alkalommal zárják be, vagy valaki mindig maradjon a nyitva hagyott autó mellett!
– Pihenni csak a kijelölt, éjszaka kivilágított pihenőhelyeken álljanak meg!
– Elindulás előtt minden esetben ellenőrizzék a gépjármű gumiabroncsait!
– Ne hagyjanak kívülről látható értéket a jármű utasterében!
– Értékeiket, személyes okmányaikat, kézitáskájukat tartsák testközelben, kívülről illetéktelen személy ne férjen hozzá!
Abban az esetben, ha gyanús személyeket észlelnek a pihenőhelyeken leparkolt gépkocsi körül, vagy lopás áldozatává válnak, illetve környezetükben kér valaki segítséget hasonló bűncselekmény miatt, a névtelenség megőrzése mellett tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs: 8-16, p: 8-13.), a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

About Post Author