Egy átlagos 11 éves európai lánygyerek egyik leggyakoribb keresőszava: a pornó

Az egyik leggyakoribb keresőszava a pornó, minden tizedikük anorexiát népszerűsítő oldalakat olvas, és napi több órát bíbelődik a profiljával a Facebookon úgy, hogy hivatalosan még nem is lehetne fent a közösségi oldalakon. Találós kérdés: ki ő? A válasz: egy átlagos 11 éves európai lánygyerek.

 
Egy most napvilágot látott kutatás tanulságai szerint az elmúlt öt évben az internet az európai tizenévesek mindennapjainak szerves részévé vált. A gyerekek egyre több időt töltenek az online térben, egyre fiatalabb korban kezdik az ismerkedést az internettel, és egyre több eszközt, platformot használnak (mobiltelefon, táblagép, számítógép).

http://www.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/ParticipatingCountries/NationalWebPages/Hungary%20webpage.pdf

A kutatásban résztvevő 11–16 éves európai gyerekek (közöttük a magyarok is) a legtöbb időt (napi rendszerességgel) a közösségi oldalakon töltik, a profiljukkal bíbelődnek. A második helyen a videónézés szerepel, majd ezt követi a csetelés, és az ingyenes üzenetküldő alkalmazások használata.
A dobogóról lecsúszott, de még így is megelőzi az internetes játékokat (és némi reményre adhat okot), hogy a gyerekek az online tevékenységekkel töltött idejük mintegy harmadában az iskolai dolgaikhoz használják a netet.
Nem mindig csak a baj van vele
Noha sokszor kizárólag a negatívumokra hívjuk fel a figyelmet (mi is azzal kezdtük, hiszen azt akartuk, hogy elolvassák a cikket), azt sem szabad elfelejteni, hogy ma már az internethasználat nemcsak teljesen természetes, de szükséges része is a gyerekkornak. Elképzelhetetlen, hogy gyerekeink ne legyenek járatosak az internet, tömegkommunikáció, számítástechnika, mobiltechnológia világában.
És nemcsak azért, mert az úgynevezett „okoseszközök” a konyhától az edzőteremig mindenhol velünk vannak, hanem azért is, mert a sikeres élet egyik igen fontos része a digitális tudás.

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

About Post Author