Tűzoltó tábor Szabadszálláson

A volt honvédség területén került megrendezésre 3. Szabadszállási Ifjúsági Tűzoltó Napközis Tábor augusztus.15-19-ig között Szabadszálláson.

A városban nagy hagyománya van a tűzoltó utánpótlás nevelésnek. Iskolai időben péntek délután, nyári szünetben kedden délelőtt zajlanak a foglalkozások.

A tábor idén is népszerű volt a szakkörösök körében, de több új érdeklődő is belekóstolhatott a tűzoltási – műszaki mentési ismeretekbe.
Szerencsés helyzetben vagyunk, a volt honvédségi laktanya minden helyigényünket kielégíti. Az egykori honvédségi szakközépiskola tantermeit az elméleti oktatásnál használjuk, a kinti terület pedig a szerelési gyakorlatoknak biztosít remek terepet.

A héten zajló tábor programjai között szerepelt elméleti oktatás, tűzoltási gyakorlat, elsősegélynyújtó és újraélesztési oktatás (mentős kollégák közreműködésével), vízből mentés a Kecskeméti Strandon, üzemlátogatás az SZP KISKUN Kft.-nél és a kecskeméti Mercedes-gyárban. Szerdán délután tűzoltó készülékekkel ismerkedtek a gyerekek, majd a habbal oltást gyakorolták a helyi tűzoltók és a Mercedes Létesítményi Tűzoltóság segítségével. Csütörtökön délelőtt Dr. Salacz László országgyűlési képviselő jóvoltából látogatást tettünk Budapesten az Országházban délután a Várnegyed nevezetességeit tekintettük meg. Pénteken a természetjárással, túrázással a térképen és a terepen való tájékozódással kapcsolatban tartott előadást a Búza Vince a Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub elnökhelyettese.

A tanteremben elsajátított ismereteket a foglalkozást követően, túrázás közben a valóságban is gyakorolhattuk. A térképen kijelölt nyomvonalat követve – útközben térképtájolási és irányszög meghatározási feladatokat elvégezve – , helyenként erdőben, a Strázsa-, Lófogó- és Látó-hegyet „megmászva” kellett a Boczka tanyához eljutni.

A tábor célja részben az utánpótlás-nevelés, részben az ismeretterjesztés. Hogy baj esetén a gyerekek tudják, hogy kell egy tűzesetet bejelenteni, hogy kell bánni a tűzoltó készülékkel. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy stresszhelyzetben gyakran a felnőttek is elveszítik lélekjelenlétüket. Hirtelen azt sem tudják, hol a telefonjuk, vagy, hogy kit hívjanak segíteni. Itt naponta többször elmondjuk a gyerekeknek, hogy tűzesetet a 105-ös illetve a 112-es hívószámokon tudnak bejelenteni, és gyakoroljuk azt is, hogyan kell ezt megtenni.

A Szabadszállási Tűzoltóság sok munkát fektet az utánpótlás nevelésébe, ott vagyunk szinte minden katasztrófavédelmi-, tűzoltó- és egyéb sportversenyen. A településen több egyesületi önkéntes tűzoltó segíti a munkánkat. Köztük két olyan fiatalember, akik gyerekként szakkörösök voltak, majd elvégezték a negyvenórás képzést, és idén már a gyerekek tábori oktatásából is kivették a részüket.
A táborozás költségeinek nagy részét a Magyar Tűzoltó Szövetség és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázatból tudtuk fedezni. De nagy segítséget nyújtottak az önkéntes segítők és támogatók, amit ezúton is köszönök.

Támogatóink és segítőink: BM OKF, Dr. Salacz László, Boczka János, Darabos József, Boczka László és családja, Szűcs Attila és Asboth György OMSZ Zöld Ász étterem, SZP KISKUN Kft., Szabadszállás Város, M8 Ipari Park, Mercedes autógyár létesítményi tűzoltósága, Kecskeméti Strand munkatársai, Búza Vince, Honvéd Nyugdíjas Klub, Szívós László Reál élelmiszerbolt

 

About Post Author