Veszélyek a mezőgazdaságban

A halálos munkabalesetek negyede a mezőgazdaságban történt tavaly, a legfőbb veszélyt a traktorokkal és más gépekkel gázolás, ütközés jelenti. Ősszel a bor- és pálinkakészítés során keletkező gázok is kockázatosak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte fórumokat tart a munkabiztonság növelése érdekében – tudatta a NAK sajtó.

„Biztonságos munkavégzés a terepen” címmel országszerte munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A program a héten idei negyedik állomásához érkezett: Szentes, Szolnok és Kaposvár után Hatvanban tájékoztatták a gazdálkodókat a kockázatokról, azok megelőzéséről. Novemberben további helyszíneken tart fórumokat a Kamara. Az eseményeken nemcsak szakmai tájékoztatót kapnak az érdeklődők, hanem egy úgynevezett munkavédelmi oktatási tematika mintát is átvehetnek, amelyet jól tudnak hasznosítani saját üzemükben, gazdaságukban is. Az arra szakosodott munka- illetve tűzvédelmi szakemberek a segítségükre vannak, és az üzemi sajátosságok figyelembevétele mellett tudják kialakítani és összeállítani azokat a dokumentumokat, amelyek egyrészt kötelezők, másrészt segítik a munkabalesetek elkerülését.

A munkavédelemre jelentős figyelmet kell fordítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái szerint 2016-ban a mezőgazdaság területén több mint 700 munkabaleset történt, köztük 18 halálos kimenetelű. Összehasonlításként: az építőiparban tavaly 16 végzetes kimenetelű munkabaleset volt. 2016-ban összesen 80 halálos munkabaleset történt Magyarországon, negyedük mezőgazdasági munkavégzéssel függ össze.

A tájékoztatók keretében a megyei munkavédelmi hatóságok is tartanak előadást a térségi tapasztalatokról, országos trendekről, a kötelezettségekről. Az agrárium nagyon széles szakterület, és sok, a külső szemlélő számára nem olyan komolynak tűnő veszélyt hordoz magában. Az egyik kiemelt kockázat a haszongépjárművekkel, munkagépekkel való munkavégzés, de említhető az áramütésveszély vagy a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó problémák. A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de például a trágya erjedése, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek. Ahogy a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények használata, a különféle porok belégzése okozta asztma és a tüdőbetegségek, valamint a bőrbetegségek és az állatról emberre terjedő fertőző betegségek. Illetve ilyen a nagytestű állatok közelében végzett munka, vagy akár a maradandó károsodást okozó durvább rovarcsípések, amiknek a száma emelkedik.

A Kamara fontosnak tartja az ágazatban dolgozók biztonságát és a biztonságos munkahelyek, munkakörök kialakítását. Ezért is hívja fel mind a munkavállalók, mind a foglalkoztatók figyelmét arra, hogy a munkavédelmi intézkedéseknek komoly jelentőségük van. Minden eset nem kerülhető el, de a szabályok betartásával és odafigyeléssel, munkaszervezéssel, megfelelő előkészítéssel sokat lehet tenni azért, hogy csökkentsük ezeknek az eseteknek a kockázatát!

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author