„Visz a vonat”

Ezzel a címmel közös projektet indít az öt József Attila-emlékhely.

2020. április 11-én, József Attila születésének 115. évfordulóján indul útjára az az egész országra kiterjedő, a József Attila-kultuszt erősítő, a kulturális nevelést, az oktatást és a kulturális turizmust támogató program, mely a ferencvárosi József Attila Emlékhely, az öcsödi József Attila Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény, a szabadszállási Dörmögő-ház, a makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum, valamint a balatonszárszói József Attila Emlékház együttműködésében jött létre.

A projekt címét az Óda című vers ihlette:

„Visz a vonat, megyek utánad, talán ma még meg is talállak…”

A projekt az irodalmat, kultúrát és utazást kedvelő felnőtteken kívül a fiatalabb korosztályt is meg kívánja szólítani. Az emlékhelyek remek lehetőséget kínálnak arra is, hogy – akár rendhagyó tanítási órák keretében – az irodalom élményközpontúvá, élővé váljon a gyerekek számára.

A „Visz a vonat” projekt segítségével az általános és középiskolás gyermekek is „részesei” lehetnek József Attila életútjának, közelebb kerülve a költő gondolatiságához. A projekt segítséget kíván nyújtani a pedagógusoknak az irodalomoktatás színesebbé tételében, valamint a felnőtt korosztály és a családok számára is színes élményt kínál. Másodlagos célként az országon belüli kulturális turizmust kívánja erősíteni.

A projekt célja továbbá az együttműködő települések népszerűsítése, amelyek az emlékhelyeken túl más látnivalóval is szolgálnak. Ferencváros, Öcsöd, Szabadszállás, Makó és Balatonszárszó mind különálló és egyedi atmoszférával rendelkező helyszínek, kiváló kulturális és turisztikai adottságokkal, így akár több napra elegendő, tartalmas szabadidős programokat biztosítanak az odalátogató vendégek számára.

Ferencváros: MÜPA, Nemzeti Színház, Iparművészeti Múzeum, Nagy Vásárcsarnok, Groupama Aréna, BMC, Holokauszt Emlékközpont, Ludwig Múzeum, Bálna, Dandár Gyógyfürdő.

Balatonszárszó: Sárkányfesztivál, szárszói irodalmi hét, nemzetközi kórustalálkozó, néptáncfesztivál.

Makó: a Makovetz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett: Hagymatikum termálfürdő, Hagymaház; Lombkorona sétány, Makói Nemzetközi Hagymafesztivál, Zenepaviloni esték, Makói nyár

Szabadszállás: Szabadszállási Néptánctalálkozó, Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál. A közelben található a Kiskunsági Nemzeti Park, mely hazánk második legnagyobb nemzeti parkja.

Öcsöd: az ország legnagyobb szövőszéke, ahol kézi csomózással készül a híres öcsödi kézműves perzsaszőnyeg. A településtől néhány kilométerre fekszik a Szarvasi Arborétum, mely az ország legnagyobb arborétuma.

About Post Author