A Felső-Kiskunság természeti értékei

Immár hagyományosan a húsvétot követő szombaton rendezi a klub a Strázsa Honvéd Teljesítménytúrát országosan, és ezen felül nyári-, őszi- és téli túrát is szervez a település és a környező települések természetet, túrázást kedvelő sportbarátainak.

Ezek a túrák lehetőséget biztosítanak a részvevőknek, hogy megismerjék az Alföld egyik ékességének, a Felső Kiskunságnak a természeti értékeit.

A kijelölt útvonalak felfűzik a valamikor katonák által használt területeket (harckocsiút, gép- és harcjármű vezetési pálya, lőtér), de bemutatja az ide látogatóknak a József Attila gyermekélményeit őrző Dörmögő-házat, a Kunadacsi Öregtemetőt a Geréby család síremlékével, a szépen felújított Geréby kúriát, a Kunadacsi Horgászcentrumot, a Fülöpházi „helyváltoztató” dombokat, az Izsáki Kolon-tó környékét és a madárvártát is.

A túrák érintik a Felső Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit, melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak. Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon feketefenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások tenyésznek. A gyepszintre a homokpuszták lágy szárú fajai a homoki csenkesz, a borzas len, a deres fényperje és a báránypirosító jellemző, de előfordul a homokviola és a pusztai kutyatej is. A buckákról szép kilátásban gyönyörködhetünk.

A túrák során megtekinthető a Szabadszállás Város által létesített Bársony István tanösvény és emlékpark, de érdemes áttekinteni a Kiskunsági Nemzeti Park által fenntartott Kosbor- és Garmada tanösvényeken felállított információs táblákat is, melyek feldolgozzák a Felső Kiskunság természeti látni- és tudnivalóit. (Fényképezőgép nélkül nem érdemes elindulni.)

Ez utóbbi „szabályt” követik a klub túrázói és a teljesítménytúrák részvevői is. Az Ő általuk készített fotókból kiragadott válogatást tekintheti most meg a látogató a József Attila Közösségi Házban, majd március 2-án és 3-án a Zöld Ász Étteremben. A tárlat a József Attila Közösségi Ház támogatásával jött létre.

About Post Author