A magyar hősök emléke előtt tisztelegtek

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták a hazáért. A szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai ma (május 27-én) rótták le kegyeletüket a II. Világháborús emlékműnél.

Bur János nyugalmazott törzszászlós beszédében elmondta, az elesett magyar hősök emlékezetét először a „Nagy háború” idején, 1917-ben iktatták törvénybe Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére, majd a 1924-ben hozott törvény kimondta: „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (…) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”.

A rendszerváltást követően – az történelmi igazságtevés részeként – 1992-ben a Ludovika Akadémia épülete előtt újra felállították a hősök emlékművét és ismét fejet hajtanak a világháborúk hősi halottjainak, katonai és polgári áldozatainak emléke előtt.  A 2001-ben elfogadott LXIII. törvénya korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

 

About Post Author