A személyi jövedelemadó bevallási szabályok változása 2018. január 1-től

2018. január 1-jén hatályba lép az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, melynek következtében változnak a személyi jövedelemadó bevallás szabályai.

Fontosabb változások

A munkáltatók a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítik el a munkavállalók adóelszámolását. Ez a változás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a magánszemélyek kizárólag önadózással készíthetik el  személyi jövedelemadó  bevallásukat, hiszen a NAV 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét , külön erre irányuló kérelem nélkül.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi, ezek a tervezetek a www.nav.gov.hu-ról és a www. magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tekinthetők meg.

Azok a magánszemélyek akik nem rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán, továbbá bármely megyei (fővárosi) kormányhivatalban, a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalában illetve a Magyar Posta Zrt. ügyfélszolgálatain is elvégezhetik az ügyfélkapu regisztrációt. Ügyfélkapu regisztráció hiányában a magánszemélyek  2018. március 15-ig kérhetik, hogy a NAV papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet.

A bevallási kötelezettség teljesíthető a NAV honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített 17SZJA bevallás benyújtásával, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető lesz a papír alapú 17SZJA nyomtatvány.

Ha a magánszemély 2018. május 22-ig nem fogadja el, egészíti ki, javítja adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZJA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

Az adó 1+1 százalékának felajánlására az eSZJA felületen szintén lehetőség van 2018. május 22-ig.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal

About Post Author