A szépség keresése

A szabadszállási Benics Ildikó grafikáiból nyílt kiállítás augusztus 20-án, a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot dr. Báldy Zoltán Szabadszállás Város polgármestere nyitotta meg. Közreműködött Polgár László.

Benics Ildikó tehetségére már az általános iskolában felfigyeltek tanárai.  Középiskolai tanulmányait a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola Művészeti tagozatának festő szakán végezte, majd a Kecskeméti Tanító Képző Főiskolán Ifjúságsegítő szakon tanult.

A képzőművészeti tevékenysége önálló kiállításokon való bemutatkozásokon követhető nyomon. Munkái elsősorban grafikai alkotások, festészetben is otthon van. A vázlatai irigylésre méltóan tiszták határozottak, magabiztosak. Már most rendelkezik azokkal a grafikusi fortélyokkal, ismeretanyaggal, amivel gyakorlatilag bármit képes papíron megformázni, megjeleníteni. Kitűnően látja meg a modell jellemző vonásait. Karakteresen, kevés vonalhasználattal rajzol, viszont a lényeges részleteket alaposabban kidolgozza, mint például a női portrékon a szemeket. Nem is szemeket rajzol, hanem tekintetet, egy bizonyos modell tekintetét – emelte ki dr. Báldy Zoltán.

A virtuóz rajztudását jól fémjelzik a macskafélék kitűnő ábrázolásai. A képek nem általában egy macskát, tigrist, vagy oroszlánt ábrázolnak, hanem egy bizonyos állat portréját jelenítik meg. Valamennyi alkotásán a szépség keresése, megmutatása, feltárása az, ami közös. Minden elkészült alkotása szép, mindegy, hogy mit ábrázol: kezeket, gyermek arcot női portrét, vagy éppen oroszlánt.

Benics Ildikó még készül a képzőművész pályára, vázlatokat készít, témákat keres, csiszolja a grafikai tudását. Remélem a grafikákon túl a festészetben is ki fog teljesedni a tehetsége. Úgy érzem, hogy ez a kiállítása már kicsit olyan, mint amikor a magasugró nekifut a magasra helyezett lécnek, és a közönség már látja, hogy át fogja ugrani a kitűzött magasságot. Biztos vagyok benne, hogy sikeres képzőművészeti pálya áll előtte –tette hozzá a polgármester.

About Post Author