„Közös nevezőre hozni a magyarokat, megőrizni függetlenségünket, kiállni értékeinkért…”

Egyik legősibb magyar ünnep augusztus 20., a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. Az ország számos pontján, így Szabadszálláson is színvonalas műsorral készültek a jeles évfordulóra. A rendezvénynek a József Attila Közösségi Ház adott otthont.

 
Dr. Báldy Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében államalapító Szent István királyunk munkásságát méltatta, majd az ünnep jelentőségére hívta fel a program résztvevőinek figyelmét. Elmondta: Szent István azt is tudta, hogy nem elég az ország határain belül megteremteni az egységet, a Kárpát-medence teljes területében kell gondolkodni. Tudta, milyen értékeket adhat a magyar gazdasághoz és kultúrához a más népekkel való együttműködés. Felismerte az egységes vallás, műveltség fontosságát.

Szent István legfontosabb gondolatai és céljai ma is ugyanúgy érvényesek, mit ezer évvel ezelőtt. Ma is az a dolgunk, mint annak idején államalapító királyunknak. Egységesíteni az országot, közös nevezőre hozni a magyarokat, megőrizni függetlenségünket, kiállni értékeinkért, szem előtt tartva azt is, hogy Európai Uniós tagságunktól nem akarunk megválni, de azt sem szeretnénk, ha az Unió vezetése ilyen mértékben ránk erőltesse akaratát. Viszonylag szuverén állam kívánunk maradni, nem pedig egy globalizációs massza részévé válni.

Szent István élete, uralkodása, tettei követendő például szolgál az utókor számára. Megtanulhattuk belőle hogyan tanulhatunk másoktól, miként tudjuk megőrizni, tovább adni, ami a miénk: örökségünket, hagyományainkat, értékrendünket, kultúránkat, gondolkodásmódunkat – emelte ki a polgármester.

A köszöntő után a Kiskun Népdalkör, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes lépett színpadra, Szuhanics Albert: Államiságunk ünnepe című versét Szabó Zsolt szavalta el.
Az új kenyeret Máté Sándor református lelkész áldotta meg, Kiss József plébános szentelte meg.
A rendezvény zárásaként az új kenyeret dr. Báldy Zoltán polgármester, Boczka János alpolgármester, Szőke Péter és dr. Réthy Aladár önkormányzati képviselő szelte fel.

Kép és szöveg: Gulyás Sándor

About Post Author