Bartina ötödször…

Majd 2000 fő vett részt január 16-án Szekszárdon, a Bartina-2016 teljesítménytúrán. Évek óta hagyomány, hogy az évi első szervezett túránk a Szekszárdi-dombságba, a Bartina Teljesítménytúrára vezet. Nem túl korai ébredést követően a kellemes -2 fokos hidegben a kelő nap sugarai már Szekszárdon fogadták közel 20 fős csoportunkat, a hosszabb távon indulók pedig 7 órára már el is rajtoltak a megfelelő (28 és 42 km-es) távokon. A 16 km-es távot választók kényelmesen, reggelijük elfogyasztása után vágtak neki a még fagyos útnak.

 

A reggeli órákban a kezdeti hosszú emelkedő ellenére sikerült a terveknek megfelelő ütemben (vagy talán még gyorsabban is) haladni és elérve a Kakasdi ellenőrző pontot volt idő egy kis baráti beszélgetésre is forró teát, forralt bort kortyolva és egy kis hazait elmajszolva.
A következő emelkedő leküzdése a napos részeken megkezdődő olvadás eredményeként már embert próbáló volt, helyenként 1-1 piruettet, máshol csak egyszerű gimnasztikai elemeket bemutatva – de út közben megcsodálva a Makovecz-tervezte fatornyot – érkeztünk a Várhegy-kilátóhoz. Folytatva utunkat megtapasztalhattuk, milyen a felolvadó agyagos sárban, a szőlők között „sétálni”, de hamarosan elértük a Bati-kereszt kilátót, ahol a látvány minden megtett kilométerért kárpótolt (a forralt borról már nem is beszélve). Gyönyörű kilátás nyílt a kilátóból a környező dombok téli, hó mentes erdeire, a megművelt területekre.
Utunk további része, már zömében sármentes szilárd, vagy köves, jól járható volt. Készítettünk pár képet a néhány éve felújított Remete-csurgónál (forrás) és a kápolnánál, fölkapaszkodtunk a dombra, majd kényelmesen besétáltunk a Bakai iskolában berendezett célba. (Természetesen a 16 km-es távon indulók fordított irányban teljesítették a kijelölt útvonalat, a maratonon indulóknak pedig egy „laza” 15 km-es kitérőt kellett tenni Szálka – Grábóc érintésével)
Összességében a rendezők által jól előkészített, logisztikailag megfelelően támogatott túrán vettünk részt. Szépen felújították az útvonalak jelzéseit, a kilátók pedig maradandó élménnyel gazdagítják az ide látogatókat. Köszönjük ezt a szép napot.

Buza Vince

About Post Author