Csepel platón utaztak a szabadszállásiak a múzeumok éjszakáján

Idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos program sorozathoz a József Attila Közösségi Ház és a Honvéd Nyugdíjas Klub. A rendezvényt június 25-én tartották meg.

Az érdeklődők elsőként a Helytörténeti Gyűjteményt tekinthették meg. Az ingyenes tárlatlátogatást követően az érdeklődők veterán teherautó platóján utazhattak ki a laktanyába.

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezik meg évenként, amolyan könnyed, nyáresti kirándulásként. A programban vannak állandó résztvevők, de alkalmi helyszíne is van az eseménynek. 2007-ben országszerte 235 ezer résztvevője volt, 2008-ban pedig 1300 program várta az érdeklődőket, 230 helyszínen. Idén 400 kiállítóhely 2200 programja várta az éjszakázni vágyókat.

Városunk tavaly kapcsolódott be Múzeumok Éjszakája országos programsorozatba. A település lakói első alkalommal tekinthették meg lámpafény mellett a Helytörténeti Gyűjteményben és a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben őrzött emlékeket, relikviákat.

A szervező az idén újabb érdekességgel rukkoltak elő. A múzeumok között egy veterán Csepel típusú teherautó szállította az érdeklődőket. A járművet Verebélyi Károly bocsátotta a szervezők rendelkezésére. A látogatók a Helytörténeti Gyűjteményben a korabeli használati tárgyakat, ruhadarabokat, a megélhetést szolgáló állattartás- és mezőgazdaság során használt eszközöket, személyes tárgyakat, valamit a Petőfi Sándorhoz köthető emlékeket tekinthették meg, a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben pedig a településen szolgálatot teljesítő alakulatok múltjába nyertek bepillantást.

 

About Post Author