Egy jó hangulatú bál margójára

Az elmúlt években a szabadszállásiak gyakran találkozhattak a Strázsa tanyán vendégeskedő értelmi fogyatékossággal élő fiatalokkal. Boltban, könyvtárban, a helyi piacon, postán, vasárnapi misén, istentiszteleten is jártak már, és a helybéliek mindenhol nagy szeretettel, odafigyeléssel fogadják őket, és van, akit már név szerint köszöntenek.

 

Fiataljaink rendszeresen részt vesznek ún. „Strázsapróbákon”, mely képzési program az önállóbbá válásukat segíti. A közösségi rendezvényeken, a mindennapos tevékenységekben való részvétel, az itt élő emberek példaértékű hozzáállása, az irányukban tanúsított empátia, szeretet és odafigyelés elősegíti, hogy minden nap szélesebbre táruljon előttük a világ kapuja. Egymás elfogadása, az integráció a hétköznapokban, itt és így kezdődik!
Korábban már részt vettünk a Mesenapon, A Petőfi Sándor Általános Iskola rendezvényén, a Nőszirmok és a Honvéd Nyugdíjas Klub által szervezett Piros Alma Bálon, és szeretettel hívtak meg minket a február 20-i Farsangi Batyus bálba is, amelyet magunk között – farsang után, tavasz elején – Tavaszváró bálnak neveztünk el. Hetekig lázas izgalommal készültünk a nagy napra, mert saját készítésű, személyes, egyedi tombola ajándékokat szerettünk volna vinni. Így született meg a filcből készült, színes, állatfigurás poháralátét ötlete, amelyeket a fiatalok nagy gonddal, aprólékos munkával napokig készítettek és csomagoltak. Ugyanilyen szívvel-lélekkel készített, egyedi darabokat ajánlottunk fel a Talentum Alapítvány által szervezett bál tombolájára is.
Végre elérkezett a várva várt bál napja! Délelőtt finom illatok töltötték be a konyhánkat, sült a kókuszos sütemény, és készült a „hideg kutya” nevű, ijesztő hangzása ellenére igen finom süteményünk. Délután fiataljaink nagy izgalommal szépítkeztek, ünneplőbe, előre kiválasztott szép ruhába öltöztek. Alig vártuk, hogy megérkezzünk a bálba. Még le sem ültünk, már magával sodort bennünket a „táncvonat”, a sok kedves, mosolygós, táncolni szerető gyermek és felnőtt. Sztupákné Ancsa is „kezelésbe vett” bennünket, türelemmel tanítgatta a tánclépéseket. Énekeltünk, mulattunk, fantasztikusan éreztük magunkat! Még e sorok szerzőjének 8 éves ikerfiai is beleolvadtak a báli hangulatba, főleg azután, hogy szinte minden asztalnál kaptak egy kis édességet, sütit… Az est fénypontja a tombolahúzás volt, strázsapróbásaink és vendégeink nagy örömére rengeteg ajándékkal tértünk haza. A fiatalok búcsúzóul még kabátban is ropták a táncot, és a legvégén még néhány lufit is begyűjtöttek…
Ezúton köszönjük minden jó szándékú embernek a be- és elfogadást! Mindenképpen szeretnénk viszonozni a szervezők, és a szabadszállási emberek kedvességét. Ezért kérjük, hogy már most jegyezzék fel naptárba ez év augusztus 13-ra a Strázsa Napot, ahova szeretettel várjuk a Nőszirmok Klub, a Honvéd Nyugdíjas Klub és valamennyi helybéli szervezet tagjait, és valamennyi szabadszállási lakost, barátaikat és rokonaikat. Mindenkit, aki fontosnak tartja a társadalmi esélyegyenlőséget, az integrációt, vagyis egymás elfogadását és segítését, hisz közös világunkban mindannyiunknak egyaránt helye van!

Lejegyezte: Dubniczki Csilla

Képek letölthetők a Strázsa tanya Facebook oldaláról:
https://www.facebook.com/strazsa.tanya/media_set?set=a.558738120942231.1073741874.100004181442506&type=3

Fotó: Német Csaba/Strázsa tanya

About Post Author