Elbir hírlevél

Trükkös faárusok_000 Trükkös faárusok_001

Itt a fűtési szezon, megjelenhetnek a trükkös faárusok

Elkezdődött a fűtési szezon, így Bács-Kiskun megyében is megjelenhetnek a trükkös faárusok. Minden évben több tucatnyi embert csapnak be a tűzifával házalók. Trükkök tömegével verik át a megrendelőket a „tüzelős csalók”.
Elkövetési módszereik jellemzői a következők:
A kereskedelmi A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. Csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják.
A jármű platóján még tíz mázsának mondják a tüzelőt, udvaron leborítva a döbbent „megrendelő” már csak ennek a felét találja. A laikus vevő gyakran megbecsülni sem tudja, hogy valóban annyit kapott-e, amennyit megrendelt.
Előfordulhat, hogy nem a megrendelt minőségű tűzifát szállítják ki. A vásárlás során, – ha nagyobb címletű bankjegyből kell visszaadni – kifigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét, majd a figyelmét elterelve (vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) megszabadítják tőle.

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?
Fontolják meg a kiválónak tűnő – a piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot! Őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben.
A megrendeléskor előre egyeztessenek időpontot a kiszállításhoz, és lehetőség szerint kérjék egy szomszéd vagy rokon segítségét, jelenlétét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában.
Kérjenek mérlegelést valamelyik közeli TÜZÉP telepen. Egy ilyen kérésnél a tisztességtelen szándékúak azonnal továbbállnak.
Csak azután fizessenek, amikor mindent rendben találnak.
Legyenek óvatosak, és ne engedjenek be otthonaikba idegeneket, így nem válhatnak trükkös tolvajok áldozatává.

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T
6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir@bacs.police.hu www.police.hu/bacs/bunmegelozes

About Post Author