Értékeink: Hunyadi Mátyás Emlékmúzeum

Tizenegy esztendeje zárta be kapuját a szabadszállási laktanya. A katonai tradíciók a Honvéd Nyugdíjas Klubnak köszönhetően tovább élnek. A tagság rendszeresen szervez találkozókat, ápolja az emlékeket. Júliusban új szárnnyal bűvölt a Hunyadi Mátyás Emlékmúzeum.

 
A szabadszállási helyőrséget az ötvenes évek elején hozták létre, fennállásának több mint ötven esztendeje alatt nagyon sok katonai alakulat teljesített itt szolgálatot. A katonai szervezetek megszüntetése a rendszerváltás idején kezdődött el, majd az utolsó létesítmény tizenegy évvel ezelőtt zárta végleg kapuit. A katonai emlékek megőrzése érdekében összegyűjtött relikviákat először a Helyőrségi Klub épületében állították ki. Két évvel ezelőtt, 2013-ban a Honvéd Nyugdíjas Klub vezetése úgy döntött, hogy méltó helyet keres a múlt emlékei számára. Farkas Zoltán ny. mérnök alezredes, a szervezet elnöke dr. Báldy Zoltánhoz, a település polgármesteréhez fordult kérésükkel, miszerint a múzeumot a tagság az időközben kialakult méltatlan körülmények miatt (épület beázás, betörések) a laktanyában, a volt Alföldi Kiképző Központ parancsnoki épületében tudná elképzelni. A kezdeményezés meghallgatásra talált, így a következő esztendőben a klub néhány lelkes tagjának köszönhetően megkezdődhetett a Hunyadi Mátyás Emlékmúzeum kialakítása. A rendelkezésre álló anyagból még ebben az esztendőben be tudták rendezni az épület földszintjének utcai szárnyát. Itt négy, a volt helyőrség történetét jelentősen meghatározó katonai szervezetet – az MH 145. Önálló Harckocsi Dandárt, az MH 2067. Honi Légvédelmi Rakétaosztályt, az MH 6671. Gépesített Lövészezredet, MH Alföldi Kiképző Központ – történetét sikerült bemutatni. Idén a munka tovább folytatódott, az épület másik szárnyába a 40 éve magalakult Gépjármű-technikai Tiszthelyettes és Szakmunkásképző Iskola fennmaradt relikviái kerültek. A több évtizedig működő, országosan is elismert, 1985-től szakközépiskolává alakult intézmény padjaiból kiváló szakemberek, tisztek, főtisztek és tábornok is kikerült, akik nem csak a magyar honvédséget erősítették, hanem nagyban hozzájárultak Szabadszállás várossá nyilvánításhoz. A múzeum új szárnyát a nyáron, a XI. Helyőrségi Honvéd Találkozó keretében adták át.
Az emlékmúzeumhoz tartozik a lakótelepen lévő Mátyás király téri emlékpark a névadó mellszobrával, a stilizált békegalamb szénacél obeliszkjével. Az itt elhelyezett emlékkövek a Szabadszálláson volt alakulatok, és az itt szolgálatot teljesített parancsnokok mementói, valamint a három haditechnikai eszköz, melyek ugyancsak a település katonai múltjára utalnak. A temetőben a kopjafák őrzik a volt katonák és honvédségi közalkalmazottak emlékét.
A gyűjtemény látogatói nem csak a katonai alakulatok, hanem a város történetébe is bepillanthatnak, hiszen a honvédség ötvennégy esztendeig jelentős szerepet töltött be Szabadszállás életében.
A gyűjtemény folyamatosan bővül, gyarapodik. A nyugdíjas klub célja, hogy a múzeum a későbbiekben is fennmaradjon, gazdagítva ezzel a település értékeit – emelte ki Farkas Zoltán ny. mérnök alezredes, a Helyőrségi Nyugdíjas Klub elnöke.
A múzeum mindenki számára hozzáférhető. A tárlat minden hónap utolsó szombatján tart nyitva 9-12 óra között, előzetes bejelentkezés esetén a tárlat a kötött nyitva tartási időn kívül is látogatható.

Az emlékmúzeum kialakításán dolgoztak: Asbóth György, Bánáti Csaba, Bencze Péter, Besei István, Búza Vince, Dóra Tibor, Dóra Tiborné, Farkas Zoltán János, Gáspár Ferencné, Horváth Balázs István, Holczman Mihály, Kupeczik Pál, Nagy Imre, Nagy László, Olariu Tibor, Révész Ferenc, Tóth Ernőné, Tóth Józsefné, Udvarnoki János, Udvarnoki Jánosné, Spaics József, F. Szabó Sándor, Szekeres Mihály, Szép László, Szűcs Attila, Zakariás József, Szabadszállás Város Önkormányzata, Gazdasági, Műszaki Ellátó Szolgálat. Támogatásukkal segítették a létrehozását Darabos József, Ujlakiné Bencze Ildikó.
Köszönet az elvégzett munkáért és támogatásért.

About Post Author