Folytatódnak a könyvtári órák

DSC_0405 DSC_0434 DSC_0435 DSC_0437 DSC_0443 DSC_0451
A 2018/2019-es tanévben is folytatódtak a könyvtári órák a szabadszállási városi könyvtárban.

Az órák többfélék és több célúak is lehetnek. A legkisebbek, az első osztályosok először még csak magával a könyvtárral, annak elrendezésével, a különböző állományokkal, dokumentumokkal ismerkednek meg. Bemutatjuk a könyvtár felépítését, és példákon keresztül elmagyarázzuk a számukra még ismeretlen könyvtári fogalmakat. Játékos feladatok segítségével ellenőrizzük, hogy a tanultakat megértették-e. A feladatok után képesek lesznek önállóan tájékozódni a könyvtárban, valamint meg tudják majd különböztetni egymástól a különböző témájú dokumentumokat. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy gyakorolják az együttműködést társaikkal. Közben fejlődik a hatékony, önálló tanulást segítő kompetenciájuk, felkészülnek a felnőtt létre, az önálló problémamegoldásra. Fejlődik az anyanyelvi kompetenciájuk, megtanulnak segítséget kérni, fejlődik a kommunikációs készségük. Fejlődik az esztétikai tudatosságuk is, hiszen nem mindegy, hogy néznek ki a könyvespolcok, hogyan teszik vissza a könyveket.

A nagyobbaknál már odafigyelünk a digitális kompetencia fejlesztésére is. A könyvtár online adatbázisában való dokumentumkeresés után azokat a könyvtár polcain is meg kell találniuk az osztály tagjainak. A feladatokat páros munkában végeztetjük. Amikor mindenki megtalálta a megkeresendő könyvét, az azokba rejtett szavakból csoportmunkával állíthatják össze a megfejtéseket. Ezt a fajta óratípust már konkrét tananyag esetén is lehet alkalmazni. A tanóra témájának megfelelő könyvek megkeresésével, az azokba rejtett feladatok megoldásával nemcsak a könyv- és könyvtárhasználati tudásuk fejlődik, hanem a téma közös feldolgozásával a kommunikációs és a szociális kompetenciájuk is fejlődik.

Bár az olvasóvá nevelést otthon kell(ene) elkezdeni, igyekszünk mi is minél többet tenni azért, hogy a szabadszállási gyermekek nemcsak, hogy többet, hanem, hogy jól és értően olvassanak. Idén először az 1.a osztályt láttuk vendégül, akik még csak elkezdték az ismerkedést a könyvtárral. Október végén a 3. a osztály már komolyabb könyvtári órán vett részt. A könyvtár elrendezésével kapcsolatos ismereteiket játékos sorverseny formájában ellenőriztük, majd az elektronikus katalógus használatával ismerkedtünk meg. A megkeresendő kötetek és a bennük elrejtett feladatok Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön című művéhez kapcsolódtak. Bízunk benne, hogy a többiek is követik majd példájukat.

Vass Roland

Fotók: Fábián Krisztián

About Post Author