Gallyazással a zavartalan áramszolgáltatásért

A biztonságos áramellátás érdekében gallyazási munkát végeztet Szabadszálláson az EDF DÉMÁSZ az általa megbízott vállalkozóval. A munkálatokat a héten befejezik a szakemberek, a levágott gallyak eltávolítása a jövő héten megkezdődik.

 
„Figyelemmel kíséri-e Ön, hogy az ingatlanjain lévő fák, magas növények nincsenek-e túl közel az elektromos vezetékekhez? Tájékoztatónk segítségével eldöntheti, hogy az Ön otthona, vállalkozása vagy akár a környező utcák házai ki vannak-e téve a pár másodpercig vagy akár hosszabb ideig tartó áramkimaradások veszélyének, amelyek elhárításához az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. beavatkozására is szükség lehet. Kérjük, Ön is tegyen azért, hogy otthonában folyamatos legyen az áramszolgáltatás!

Mi a gallyazás?

Gallyazásnak nevezzük a villamosvezetékek gallyazási övezetében található fák és bokrok ágainak, gallyainak eltávolítását. A gallyazási övezet tisztántartásával megelőzheti a rövid idejű áramkimaradásokat, az elhúzódó üzemzavarokat és a fákkal kapcsolatos áramütéses balesetek bekövetkezését.

Tudta-e Ön, hogy

– az elektromos vezetékek közelébe nőtt növényzet és ágak egy-egy széllökés alkalmával ráhullva, ráhajolva a légvezetékekre, múló vagy tartós zárlatokat, meghibásodásokat okozhatnak a villamos hálózatunkon, így az Ön otthonának áramellátásában is?
– a vezeték biztonsági övezetében csak olyan fákat szabad telepíteni, amelyek megnőve, a későbbiekben nem veszélyeztetik a vezetéket, s így az üzembiztonságot?
– a kritikus magasságúra nőtt fák megmetszése a 122/2004. (X. 15.) GKM rendelet alapján a telektulajdonos kötelezettsége? Ám en nél is fontosabb a biztonság, hiszen akár emberéletek is múlhatnak a nem megfelelően gondozott fákon.
– a gallyazási tevékenységet a vegetációs időn kívül, október és március között célszerű elvégezni.
– a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 124. § d) pontja alapján az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. a növények vegetációs idejétől független ül jogosult a gallyazási munkálatok elvégzésére, illetve elvégeztetésére. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 108.§ (1) bekezdése alapján tűrni köteles.
– az utcai vezetékhálózat és a mérőhely között elhelyezett csatlakozó vezetéket zavaró fák jelentősen veszélyeztetik otthona áramellátását? Kérjük, hogy a kerti munkálatok alatt gondoljon a csatlakozó vezeték körüli növényzet eltávolítására is. A csatlakozó vezetékek körüli gallyazás hiányában, Társaságunknak jogában áll akár a kerítésen belül is elvégezni a gallyazást, amennyiben az ingatlanon üzemzavar veszélyes helyzetet tapasztalnak munkatársaink.

Mit kell tudni a gallyazási övezetről?

A gallyazási övezet az elektromos légvezetékek feszültségszintje alapján a vezetékektől mért alábbi minimális távolságokra terjed ki:
Középfeszültségű (20-35kV) hálózat esetén: külterületen legalább 5 méter, belterületen legalább 2,5 méter

Kisfeszültségű (0,4 kV-os) szigetelt vezetékes hálózat esetén: 0,2 méter

Kisfeszültségű (0,4 kV-os) „csupasz” vezetékes hálózat esetén: 1 méter
Érdemes a fenti távolságokat már a kerttervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni. Javasoljuk, hogy olyan fákat ültessen a vezetékek közelébe, amelyek magassága kifejlett állapotban sem haladja meg a 4 métert.
A gyümölcsfák közül javasolt fajták: őszibarack, a birs, illetve a cserjék közül a ribizli. Szintén alacsony növekedésű növények: gömbjuhar, gömbkőris, galagonya, aranyeső, valamint egyes akác és berkenye fajták.
Kérjük, hogy az elektromos hálózattól dőléstávolságon kívül telepítse a következő, magasra növő fajtákat, így különösen a fenyő, nyárfa, dió, mandula, cseresznye, meggy, szilva, alma, körte, sárgabarack, mogyoró fákat.

A gallyazással kapcsolatos teendők

-A miniszteri rendelet szerint a biztonsági övezetben lévő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani. Javasoljuk, hogy a gallyazást bízza gyakorlattal rendelkező szakemberre. A megfelelő szakember ismeretének hiányában ügyfélszolgálatunktól megkaphatja gallyazó partnereink elérhetőségeit. A gallyazás költségét a szolgáltatás megrendelője viseli.

Felhívjuk figyelmét, hogy a gallyazási beavatkozás idejére, az élet- és vagyonbiztonság érdekében az elektromos hálózatot feszültségmentesíteni szükséges. Gallyazási szándékáról szóló bejelentését Társaságunk telefonos ügyfélszolgálatánál, a helyi tarifával hívható e-vonal 7. menüpontján fogadjuk:

06 40 82 22 82

A gallyazási szándék bejelentésekor műszaki munkatársaink időpontot egyeztetnek Önnel, és a közösen meghatározott időpontban szakembereink térítésmentesen feszültségmentesítik a gallyazásban érintett vezetékszakaszt.
Erre érdemes időben gondolni, hiszen a hálózat feszültségmentesítéséhez szükséges előkészületek az egyedi körülményektől függően akár több hetet is igénybe vehetnek.
Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. elhivatottan dolgozik azon, hogy az Ügyfeleinek nyújtott áramszolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos és zavartalan legyen. Ezért azokon a helyeken, ahol Társaságunk az
elektromos vezetékek biztonsági övezetébe benőtt növényzetet és faágakat a zavartalan villamosenergia-ellátás szempontjából veszélyesnek minősíti, ott –
törvényi felhatalmazásunkkal élve – szerződött gallyazó alvállalkozóinkkal elvégeztetjük a szükséges beavatkozásokat. Az általunk végzett gallyazás esetén nem minden esetben tudunk figyelembe venni esztétikai, illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat, ezért javasoljuk, hogy a gallyazást a minden szempontból optimális eredmény érdekében Ön végezze, illetve végeztesse el – olvasható a DÉMÁSZ tájékoztatójában.”

About Post Author