Hogyan védekezzünk a madárinfluenza ellen?

1 2

A madárinfluenza a házi és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. A H5N8 vírus embereket nem betegít meg, azonban minden állattartónak fontos az alábbi óvintézkedéseket betartani:

Tartási mód, takarmánytárolás

  1. A szárnyasokat tartsa zárt, fedett helyen, hogy ne érintkezzenek vadon élő madarakkal. Amennyiben a zárt tartás nem megoldható, a kifutót védje megfelelő erősségű madárhálóval!
  2. Az állatok takarmányát és ivóvizét szintén tartsa fedett, oldalról is zárt helyen.

Fontos!

Ha az állattartó a hatósággal nem működik együtt, vagy nem tartja be a jogszabályban foglaltakat (lsd.1-2. pont) az a kártalanításból kizáró ok lehet.

Fokozott higiénia:

  1. Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel.
  2. Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is.
  3. Minden nap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használtszerszámokat, eszközöket.
  4. Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt.
  5. Új állomány vásárlásakor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől.
  6. Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el.

Ha baromfiállományában bármilyen rendellenességet tapasztal, beteg, vagy gazdasága közelében elhullott madarat talál, hívja vagy értesítse állatorvosát vagy a területileg illetékes járási kormányhivatalt.

Biztonsággal fogyaszthatók a baromfitermékek

Az állategészségügyi hatósági intézkedések eredményeképpen a madárinfluenza járványban érintett állatok termékei nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, így minden Magyarországon legális kereskedelemben kapható baromfi hús, tojás biztonsággal fogyasztható.

Az Európai Unió számos tagállama mellett hazánkat is érintő madárinfluenza járványban kimutatott szerotípus (H5H8) kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés. Ettől függetlenül a kereskedelembe a hatósági védekezés kapcsán ártalmatlanított állatokból származó termék (hús, tojás) nem kerülhet. E szigorú szabályoknak oka a járványvédelem, mert a hússal, a tojással a vírus az érintett területről kivihető és más fogékony, azaz baromfi fajok megbetegedését okozhatja. A legális kereskedelemben vásárolt baromfihús és baromfitermékek tehát a címkén szereplő lejárati ideig biztonságosan fogyaszthatók, azok az állatokat sem fertőzhetik.

A madárinfluenzáról

Az influenzavírusokról általánosságban elmondható, hogy az érzékenyebb vírusok közé tartoznak. Túlélőképessége nagy mértékben függ többek között a vírustörzstől, a környezet páratartalmától, PH-jától, ásványi sók, illetve napfény jelenlététől stb. Hidegben nagyobb a vírus túlélőképessége, így fagyasztott húsokban viszonylag hosszú ideig , hűtőben tartott tojásban pedig akár 20 napig is fertőzőképes marad. Fontos azonban, hogy 70 Celsius fokon a vírusok garantáltan elpusztulnak, így a háztartásokra jellemző  ételkészítési technikák és az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok (alapos sütés-főzés, megfelelő konyhai higiénia, nem hőkezelt alapanyagok elkülönítése stb.) betartása mellett a baromfi hús és a baromfi termékek biztonságosan fogyaszthatók, nem jelentenek veszélyt.

A témában további hasznos információ található a NÉBIH honlapján a „Gyakran ismételt kérdések a madárinfluenzáról” írásban

About Post Author