Két mázsa mézet adományoztak

DSC_0700 DSC_0701 DSC_0703 DSC_0708 DSC_0712 DSC_0713 DSC_0719 DSC_0722 DSC_0729 DSC_0731 DSC_0738 DSC_0742 DSC_0743 DSC_0748 DSC_0749

A méhészek védőszentjének, Szent Ambrus napján rendezték a XIII. Szabadszállási Mézes Napot a József Attila Közösségi Házban december 7-én. Mézkóstoló, méz-és mezes sütemény verseny, valamint méhészeti szakmai előadás is színesítette a programot.

A mézes napot Darabos József polgármester nyitotta meg. Gégény Benjamin az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének szaktanácsadója a Méhészeti Nemzeti Programról, a jövő évi támogatásokról és jogszabályi változásokról adott tájékoztatást. A marketing fontosságáról szólva megjegyezte, hogy az itthon megtermelt évi 30-35 ezer tonna méz 70-80 százaléka külföldi piacra kerül. A méhészeknek ezért meg kell tanulniuk eledni a terméküket.

A marketing kapcsán Laczi János az Európai Mézes Reggeli programról szólt. A mézfogyasztás népszerűsítéséért immáron hat éve tartanak mézes reggelit az általános iskolákban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium támogatásával minden év novemberében.

A mézversenyre öt fajtamézet neveztek az indulók. A mézes sütemény versenyen idén is Somogyi Istvánné lett az első, hasonlóan a megelőző évhez. A süteménysütő verseny első helyezettjének járó díjat a Nőszirmok klub ajánlotta fel, melyet Baracsi Péterné a klub vezetője adott át a győztesnek.

A rendezvény fő célja az adakozás volt. Az adakozó kedvűek főleg tartós élelmiszert hoztak. A gyűjtéshez 150 üveg Szentkirályi vegyes virágmézzel járult hozzá az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezete. A mézadomány felét Böjte Csaba gyermekotthona, a másik felét pedig a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézmény Szőke Tisza Otthona kapta. Az adományt Laczi János adta át a tiszaugi otthon képviselőjének. A Nőszirmok klub az idén is 100 csomag mézeskaláccsal járult hozzá Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthonába kiszállított karácsonyi adományhoz, melyet a Szabadszállási Polgármesteri Hivatal szállított ki.

Szakmai előadást tartott Dr. Sümegi Mihály Méhek egészsége és teljesítménye címmel.

Eredmények

Mézek versenye

Akácméz kategória

 1. helyezett: megosztva Id. Gavron István és Riczu Imre
 2. helyezett: Boros József
 3. helyezett: szintén megosztva Lacziné Kenderes Márta és Kovács Tiborné

Selyemfűméz kategória

 1. helyezett: Riczu Imre
 2. helyezett: megosztva Boros József és Sahin László
 3. helyezett: Ifj. Gavron István

Vegyes virágméz kategória

 1. helyezett: Sahin László
 2. helyezett: Boros József
 3. helyezett: megosztva Kovács Tiborné és Riczu Imre

Napraforgóméz kategória

 1. helyezett: Boros József
 2. helyezett: Sahin László
 3. helyezett: Kovács Tiborné

Különdíjas lett Kovács Tiborné repcemézével.

Mézes sütemény kategória

 1. helyezett: Somogyi Istvánné (mézes-karamellás szelet)
 2. helyezett: Kékes-Szabó Ferencné (mézes tekercs)
 3. helyezett: Sztupákné Pásztory Anna (vaníliás-mézes)

Mézeskalács kategória

 1. helyezett: Laczi Annamária
 2. helyezett: Laczi Annamária
 3. helyezett: Somogyi Istvánné

Szöveg és fotók: Fábián Krisztián

 

 

 

About Post Author