Kirándulás Hollókőre

P1030621

A Honvéd Nyugdíjas Klub és a Nőszirmok Klub szervezésében június 13-án kirándulást tettünk Hollókőre. A buszunk zsúfolásig megtelt  és a kezdeti nehézségek után jó hangulatban érkeztünk meg Hollókőre.

A Cserhát egyik ékköve ez a kis település, amely a Szár hegyen álló, a XIII. század elején épült vár alatt helyezkedik el. A vár a végvárak sorába tartozott, míg 1711-ben Lipót császár parancsára felrobbantották. A jelenlegi helyreállított várban sok érdekesség található és gyönyörű a kilátás a nógrádi tájra.

A falut 1964-ben műemlék faluvá nyilvánították,majd 1988-tól a világörökség részét képezi. A kistelepülésen a falu jelképét képező katolikus templom mellett több múzeum is megtalálható, melyek igényesen, szépen berendezettek, őrizve a palócok tárgyi emlékanyagát, a település építő és lakáskultúráját. A kis boltokban nagyon sok apró emléktárgyat lehetett vásárolni, közöttük a jellegzetes palóc szőtteseket és fafaragásokat. A látogatás során megéhezők a vendéglőkben is fogyaszthattak ízletes, hamisítatlan palóc ételeket.

Utunkat hazafelé Ócsa felé vettük és megtekintettük a város és talán az egész régió egyik legérdekesebb műemlékét, a premontrei rend által alapított apátsági templomot. A templom a román és a gótikus stílus érdekes keveredése. Az évszázadok során volt katolikus templom, a törökök dzsáminak használták, majd a reformátusok vették birtokba. Megtudtuk az érdekes templomi ismertetőből, hogy a katolikusok a 18. században vissza akarták kapni a templomot, de Mária Terézia úgy rendelkezett, hogy ha a váci püspök be tud jutni a templomba, akkor visszakerül a katolikusokhoz. A protestánsok azonban annyian gyűltek össze a templomban, hogy a püspök nem tudott bemenni, így az maradt a reformátusoké.

Örkényben a nagy meleg enyhítésére megálltunk fagylaltozni, sörözni. Hazafelé még sikerült egy két nótát is elénekelni, így a nagy meleg ellenére jó hangulatú kirándulást tettünk, elfáradva, de élményekben gazdagodva érkeztünk vissza Szabadszállásra.

Farkas Zoltán nyá. mk. alez

 

About Post Author