Környezet, táplálkozás, betegség

E címmel tartott előadást március 20-án dr. Tóth Gyula gyermekorvos a városi könyvtárban. A tanodai program dr. Móriné Andrási Mária köszöntője után hagyományosan verssel kezdődött. A tavaszköszöntő rímeket Szőke Petra és Szőke Zsófi mondta el.

Vass Roland könyvtáros örömmel jelentette be, hogy a könyvtár két új eszközzel, egy szobai csúszdával, az óvodának köszönhetően pedig egy labdás játszósátorral gyarapodott. Az eszközök nem csak komfortosabbá teszik a gyermekfoglalkozásokat, hanem elősegítik, hogy a városi könyvtár elnyerhesse a „Bababarát” terület címet. Dr. Tóth Gyula előadása és a kérdések megválaszolását követően Hofmaiszter Anikó vezetésével a résztvevők táncra perdülhettek.

-g-

Bababarát terület

A Szoptatásért Magyar Egyesület a szoptatás támogatásával foglalkozik, tagjai elsősorban anyák, gyermekorvosok, védőnők. Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy sok édesanyának komoly problémát jelent az, hogy a szülés utáni első hónapokban kimozduljon otthonról, mivel szinte alig létezik olyan hely, ahol egy, vagy több kisgyerekkel kultúrált körülmények között, különös kényelmetlenség nélkül lehetne vásárolni, étkezni, ügyeket intézni stb. Különösen nehéz helyzetben vannak a szoptató anyák, hiszen szinte sehol nincsenek meg a szoptatáshoz szükséges feltételek.
Szerencsére Magyarországon majdnem minden anya szoptat –legalább az első hónapokban –így igen sok családot érint a fent leírt probléma. Ezt felismerve hirdetjük meg a “Bababarát terület” kezdeményezést. Bababarát terület lehet vendéglő, áruház, hivatal, templom, játszótér, művelődési ház, sportpálya, sőt munkahely is, ahol nyugodt és dohányfüstmentes helyet tudnak biztosítani a szoptatáshoz.
Külföldön nem ismeretlen ez a szemlélet. Egyes üzletekben, hivatalokban külön helyiségeket tartanak fenn, ahol az anyák megszoptathatják és tisztába tehetik a kicsiket. Ha ilyen nincs, felajánlanak egy irodát vagy öltözőhelyiséget a kismamának. A szoptatással foglalkozó szervezeteknek jegyzékük van az ezekről a helyekről, de az utazási irodák, közlekedési vállalatok is számon tartják őket. A lényeg valójában nem a külön szoba létrehozása, hanem az elfogadó, segítőkész hozzáállás.
A logót olyan intézmények igényelhetik, amelyek munkatársai szívesen látják a szoptató anyákat, és kultúrált körülményeket tudnak biztosítani a kisgyermekes családok számára.

About Post Author