Az év végéig 68 milliárd forintból újulnak meg hazai közutak

Az 1-2-3 számjegyű utakon 50 milliárd forintból, az alsóbb rendű szakaszokon 18 milliárd forintból indulnak meg felújítási munkák a következő hónapokban. A beruházások az ország minden részében, összesen mintegy 580 kilométeren legkésőbb 2015 végéig be is fejeződnek – jelentette be Tasó László.

 
A magyarországi közutak szolgáltatási színvonala a korábbi években felhalmozott karbantartási elmaradás miatt nem felel meg a társadalmi elvárásoknak és a gazdasági szereplők igényeinek. A kormány 2010 után jelentős összegeket mozgósított a hálózat rendbetétele érdekében.
Az elmúlt években csak a Magyar Közút beruházásaiban összesen 91 milliárd forintnyi beruházással országszerte több mint 1100 kilométeren javultak tartósan az útállapotok.
A közútkezelő több megyében is az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatta fel a mellékúthálózat rekonstrukciójára, a legégetőbb problémák kezelésére.
Az útfelújítások rövidesen ütemvesztés nélkül folytatódnak: 50 milliárd forint értékű fejlesztés közbeszerzési eljárása van folyamatban hazai és uniós forrásokból. Az 1-2-3 számjegyű utakon szükségessé vált beavatkozásokra a Magyar Közút tett javaslatot, amelyet az egyes térségek egyéni országgyűlési képviselőivel egyeztettek.
A mintegy 430 kilométeren megvalósuló beruházások a burkolat megerősítését, a forgalombiztonság és a kapacitások növelését eredményezik.
A 4-5 számjegyű útszakaszok megújítása is folytatódik: a kormány a Regionális Operatív Programokból még felhasználható 18 milliárd forintot fordít erre a célra. A projektek jól előkészítettek, a munkák mindegyike tervekkel rendelkezik. A hamarosan meginduló kivitelezéseknek legkésőbb az idei év végéig be kell fejeződniük közel 150 kilométeren.
„Az újabb 68 milliárd forinttal még több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, nő a szakaszok kapacitása, emelkedik az autós és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A burkolathibák okozta baleseti kockázat megszüntetése mellett az útfejlesztések csökkentik a közutak üzemeltetési költségeit is” – fejtette ki Tasó László.
Az államtitkár hozzátette: „a felújított utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben is minden elérhető erőforrást mozgósít a hazai közutak szolgáltatási színvonalának emelése érdekében.”

 

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

About Post Author