Legyen biztonságban húsvétkor is!

Magyarországon is átalakultak a Húsvéti szokások. Az ünnep kapcsán sok család nagyobb be-vásárlást tart, kirándulással köti össze a szabad-napokat. Ezeket a változásokat a bűnelkövetők is követik: a figyelmetlenül tartott pénztárcák, a bevásárlóközpontok zsúfolt parkolóiban álló gépkocsik, az üresen maradt lakások a bűnözők célkeresztjébe kerülhetnek.
A bűncselekmények megelőzése érdekében fogadják meg tanácsainkat:
Bevásárlás során pénzüket tartsák rejtve az illetéktelen szemek elől. Érezzék, lássák pénzünket, pénztárcájukat. Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. A nagyobb bevásárlóközpontokban fizessenek bankkártyával! Készpénzfizetés esetén tervezzék meg még otthon, hogy milyen értékben fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magunkkal.
Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei, ezért ne essenek bele ósdi, el-avult csapdáikba.
A bevásárlások során szinte elengedhetetlen a gépkocsi használata. Mindig gondoljanak arra,hogy a gépkocsiban hagyott – akár egy üres –táska miatt is feltörhetik azt. A gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető a gépkocsik rongálásos feltörése oly módon, ha abban semmilyen érték nem marad láthatóan. Ne gondolják, hogy – akár az üres – doboz, táska nem figyelem-felkeltő!
Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!
Vigyázzanak, figyeljenek magukra és embertársaikra!

A hitelkártyáik is veszélyben lehetnek!
A pénzkiadó automaták, a bank- és hitelkártyák használata része a mindennapoknak, vásárlási szokásoknak.
A bűnözők igyekeznek az óvatlan felhasználók bankkártyáinak adatait és a hozzájuk tartozó PIN kódokat
megszerezni.Ez a bűncselekmény-fajta is megelőzhető! Ne éjjel vegyenek fel pénzt automatákból!
Lehetőség szerint, ne egyedül tegyék ezt!
Ügyeljenek arra, hogy pénzfelvételkor idegen ne tartózkodjon az automata mellett,inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódot illetéktelen személy ne lássa meg.

Előzzék meg a lakásbetöréseket!
A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások idején hosszabb ideig maradhatnak üresen az otthonok. Törekedjenek arra, hogy a lakások, családi házak ne legyenek őrizetlenül, felügyelet nélkül.
Kérjék meg rokonaikat, szomszédjaikat, ismerőseiket hogy figyeljenek otthonukra.
Hagyják bekapcsolva a rádiót, vagy televíziót, azt a látszatot keltve,mintha lenne otthon valaki, vagy csak rövid időre távoztak.
Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki.
Ha rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel,természetesen azt még rövid távollét idejére is kapcsolják be. Rendszeresen ellenőrizzék annak működését.

Figyeljenek értékeikre!
Ne bűncselekmény miatt maradjon emlékezetes ez a Húsvét!
BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T
6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir@bacs.police.hu

About Post Author