Morrow Medical Zrt. lakossági tájékoztatója

Lakossági tájékoztató a központi orvosi ügyelet működési rendjéről a koronavírus járvány idején meghirdetett egészségügyi vészhelyzet idején

Tisztelt Polgárok!

Először is köszönetet szeretnék mondani Önöknek a fegyelmezett magatartásért, melyet a háziorvosi ellátás igénybevételéhez hasonlóan az ügyeleti ellátással kapcsolatban is tanúsítottak a közelmúltban.

Az orvosi ügyeleti ellátás az egészségügyi alapellátás szerves részét képezi, jellemzően a háziorvosi sürgősségi feladatok rendelési időn túli, illetve hétvégi ellátásra szerveződik.

A fentiek értelmében az ügyeleti ellátásra a háziorvosi ellátásra vonatkozó egészségügyi hatósági szabályok vonatkoznak a járvány idején, melynek értelmében légúti tünetekkel rendelkező páciensek  személyes kontaktus útján történő ellátására a az ügyeleti ellátás során sincs lehetőség. A korlátozó szabályokra azért van szükség, mert a nemzetközi statisztikai adatok alapján az egészségügyi dolgozók vannak kitéve leginkább a megfertőződés kockázatának, másrészről pedig fertőző gócként a betegséget tovább adhatják Önöknek.

Arra kérjük Önöket, hogy amennyiben légúti panaszaik vannak (láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás, végtag és fejfájás) az ügyeleti rendelőben történő megjelenés, házhoz hívás előtt minden esetben telefonon keressék kollégáimat, akik távkonzultáció útján próbálnak meg az Önök segítségére lenni. Vény nélkül kapható készítmények beszedését követően nem szűnő panaszok, állapotrosszabbodás esetén a hatályban lévő eljárásrendnek megfelelően értesítjük az Országos Mentőszolgálat egységeit. Természetesen a nem légúti panaszokkal rendelkező betegek ellátása a megszokott rendben biztosított.

A közelmúltban az ügyeleti váróhelyiségben felszereltünk egy érintésmentes automata kézfertőtlenítő adagolót, melyet kérem minden esetben használjanak az ellátás megkezdését megelőzően, illetve azt követően egyaránt. Az ellátásra lehetőség szerint sebészeti, vagy mosható maszkban érkezzenek. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésükre, kérem kérjenek kollégáimtól az ellátás megkezdését megelőzően.

Mindennapi munkánkat az Önkormányzattal és az egészségügyi hatóságokkal szoros együttműködésben végezzük, az ellátásszervezéssel kapcsolatos problémákat azonnal megosztjuk egymással.

Kérem Önöket, hogy minden eseteben mielőtt az ügyelethez fordulnának ellátásért, keressék kollégáimat az ügyelet telefonszámán.

Az előzetes telefonos konzultáció egyfajta előszűrésként is funkcionál (légúti betegek kiszűrésére), másrészről pedig kollégáim igyekeznek úgy ütemezni az Önök ellátását, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkenjen a váróhelyiségben eltöltendő idő.

Mindannyiuknak jó egészséget kívánok, vigyázzanak egymásra, maradjanak továbbra is otthon!

Az orvosi ügyelet dolgozói nevében:

Rédei József, Vezérigazgató

Morrow Medical Zrt.

 

About Post Author