Múzeumok éjszakáján a szabadszállási gyűjteményekben

Immáron sokadszor volt része a múzeumok éjszakája szabadszállási eseményeinek a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény. Ez évben, a kezdeményező József Attila Közösségi Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, bemutatóhelyek közötti körjáratot szervezett.

A „starthely” a városközpont, a Helytörténeti Gyűjtemény volt. A kiállítás megtekintését követően a csoport útja – kisbusszal, személygépkocsikkal – a Tájházhoz, onnan a Dörmögő-házhoz vezetett.

A múzeumtúra utolsó állomásához, a laktanyabéli Helyőrségi Gyűjteményhez, már a késő estébe nyúlóan érkeztek meg az érdeklődők és csatlakoztak a jelenlévőkhöz. A látogatókat Horváth Balázs köszöntötte, majd az érdeklődőket – a gyűjteményi anyag segítségével – végigkalauzolta Szabadszállás félévszázados katonatörténetén. Bemutatta az egykori helyőrség nagyobb alakulatait, a jelenleg közszemlére tett anyagokat, néhány érdekességet a katonaélet sajátosságaiból és a Gyűjtemény továbbfejlesztésének lehetőségeit..

A közel háromórás szabadszállási helytörténeti időutazás végén megköszönte a túrát végigjárók érdeklődését, és felvetette a jövő évi rendezvény kapcsán, az egyes bemutatóhelyekhez kapcsolódó kis gasztronómiai „minitúra” (egyszerű népi ételek készítése, kóstolása) lehetőségét, mint eseményfrissítést.

Horváth Balázs István

About Post Author