Nőnap alkalmából köszöntöttük az Egyesület hölgy tagjait

A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoknak megfelelően ismét felköszöntötte nő tagjait. A köszöntőre március 6.-án a Zöld Ász fogadó és vendéglőben került sor. A klub hölgy tagjainak köszöntését Farkas Zoltán a klub elnöke tette meg.

Köszöntőjében visszapillantást adott a nőnapi köszöntések eredetéről és annak mai formájáról, mindarról ami a nők sokszínűségét, kedvességét, szeretetét, gondoskodását jellemzi.

Elmondta, hogy mindez az 1889. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén kezdődött ahol Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok között tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

A nőkről sokan, sokféleképpen vélekedtek, költőket ihlettek, festők ecsetjeit keltették életre, és sok más művészeti ág hirdeti alkotásaiban a nők különlegességét, szépségét, bájait.

Ezen a napon a férfiak igyekeznek kivételes bánásmódban részesíteni feleségüket, barátnőjüket, hölgy rokonaikat. Mi is nagy tisztelettel vártuk hölgy tagjainkat a nőnapi köszöntésre.

Minden hölgy tagunkat egy üdvözlő kártyával és virággal vártuk. A hölgyeket az üdvözlő kártyán Molnár István  „Nőnek érezlek” című versével az elnöki köszöntővel köszöntöttük.  A szerény vendéglátáson nagyon finom túrós és meggyes rétesek és üdítő italok felkínálásával kedveskedtünk hölgyeinknek.

Az időjárás is kedvezett és akik tehették eljöttek az elnökség meghívására, hogy néhány kellemes órát töltsenek el az ismerősökkel, barátokkal. A klubunknak 62 hölgy tagja van.  A jó hangulatú zenés rendezvényünk biztosítéka volt klubunk kis együttese a „Tocek Band” nosztalgia zenéje.
S bár tudva lévő, hogy a női lélek érzékeny és szeretetre éhes, s nemcsak az évnek ezen a napján kívánja a törődést, mégis boldogsággal tölti el az a kényeztetés, melyet ezen a napon kap.

A nő is olyan, mint egy virág. Minél több gondoskodást és törődést kap a párjától, annál szebb és sugárzóbb!
A Nőnap alkalmából szeretettel köszöntöm Egyesületünk minden hölgy tagját, legyenek boldogok, a bús gondok szálljanak el végleg, hulljon reájuk jókívánságom egész évben, nemcsak a Nőnapon.

                                                                                                             Farkas Zoltán
elnök

About Post Author