Öntözés és belvíz elvezetés összefogással

A földtulajdonosok összefogásával hosszú távon megoldódhat a Szabadszállás déli részén fekvő megközelítőleg négyezer hektárnyi terület öntözése és a belvíz elvezetése – fogalmazódott meg a március 18-án megtartott egyeztető megbeszélésen.

Az úgynevezett „feketei” részen a helyi Róna Mezőgazdasági Szövetkezet, a Kiskunsági Nemzeti Park és tucatnyi gazdálkodó osztozik. A belvíz elvezetésére használt csatornahálózat, a hozzá tartozó szivattyútelep üzemeltetése ez idáig a vízügyi hatóság kezelésébe tartozott. A tavalyi évben a bajai központ megszűnt, így a csatornahálózat gazdátlanul maradt. A szivattyútelep időközben a legnagyobb földtulajdonnal rendelkező Róna Mezőgazdasági Szövetkezethez került. Az új üzemeltető mintegy hárommillió forintot költött a létesítmény és a zsilipek felújítására; a csatornahálózat karbantartását, esetleges bővítését azonban már nem tudta felvállalni.
A megközelítőleg négyezer hektárnyi terület öntözése és a belvíz elvezetése így megoldatlan maradt. A helyzet tarthatatlanságát látva született meg az összefogás gondolata. Az előzetes elképzelések szerint a csatornahálózat karbantartásának költségein a földterület nagysága alapján osztoznak meg a tulajdonosok – tájékoztatta lapunkat Ujlakiné Bencze Ildikó alpolgármester.

About Post Author