Őszi Strázsa túra

Az időjárás ismét megemberelte magát, így a szeptember 30-i Őszi Strázsa túra (és nem utolsó sorban a „marhák behajtásának”) tiszteletére ismét kellemes, napos, őszi idő várta azt a 118 túrázót, akik Szabadszálláson a József Attila Közösségi Házban gyülekeztek, hogy a szintén a Honvéd Nyugdíjas Klub által rendezett, a magyar katonai gép- és harcjármű gyártás történetét feldolgozó kiállítás megtekintése után nekivágjanak a választott távoknak, Szabadszállás „hegyei megmászásának”.

A gyerekeknek a túra megkezdése előtt lehetőségük volt a közösségi Ház által előkészített játék kiállítást is megtekinteni, azokat kipróbálni.

A hosszabb 21 km-es távot választók a várost elhagyva a Barátok-hegy, Lófogó-hegy, Lófogó-domb, Strázsa-hegy és Látó-hegy erdős, helyenként meredek kapaszkodóit leküzdve, a Szabadszálláson diszlokált katonai szervezetek által használt harckocsiútra csatlakozva, majd a harcjárművezetési pályát keresztezve érkeztek a Kunadacsi Horgászcentrumban kijelölt célba.

A túra során a résztvevők péksüteménnyel, édességgel, almával pótolták a felhasznált kalóriát és természetesen a folyadék pótlás is biztosított volt, de a felnőtt korosztály megízlelhette a Szabadszálláson termelt szőlők és gyümölcsök felhasználásával készült alkoholos termékeket is.

A Kunadacsi Horgászcentrumban berendezett célban a túrázók a választott távok teljesítését igazoló emléklapokat vehettek át, majd az ebédet (harcsa halászlé, vagy marha gulyás palacsintával) követően, a remek időt és a csodálatos környezetet kihasználva a tóparton beszélgetéssel, élménybeszámolóval eltöltött rövid óra után autóbusszal indultak vissza Szabadszállásra.

A legidősebb túrázó a 7 km-es távon Bánáti Csaba (73), a 21 km-es távon Spaics József (68) mindketten egyesületünk tagjai.

A legfiatalabb túrázó a 7 km-es távon Józsa Ádám Szabadszállásról és Kling Zea Tara Budapestről, mindketten 3 évesek, a 21 km-es távon Puskás Lili (11) Szabadszállásról.

Köszönet a résztvevőknek, a támogatóknak és a szervezőknek ezért a jóhangulatú, tartalmas programért. Külön köszönet a bor- és pálinka kóstolás lehetőségét biztosító Boczka Lászlónak és Tóth Jánosnak.

Folytatás december 30-án, amikor a hagyományos Téli Strázsa túrán találkozhatnak ismét a túrázást kedvelő és a Felső Kiskunság természeti értékeit szerető sportbarátok.

Buza Vince

 

About Post Author