Pályázati tűzoltóeszközök és felszerelések átadása az önkéntes tűzoltó egyesületeknek

Bács-Kiskun megyéből harmincnégy önkéntes tűzoltó egyesület igényelt támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán, amelyen különféle tűzoltóeszközök és felszerelések beszerzéséhez, működési költségek finanszírozására, műszaki-technikai, védőruházattal való ellátásra, valamint a tagok oktatására és vizsgáztatására lehetett támogatást elnyerni. A pályázaton megyénkből az összes pályázó sikeresen vett részt, több mint 25 millió forint összegű támogatásban részesülnek. Az eszközök a napokban jutnak el a támogatott egyesületekhez.
 

2016-ban százmillió forinttal több, immáron kereken hatszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő négyszázkilencvenkét egyesület működési költségekre, tűzoltógépjármű és -technika javítására, felülvizsgálatokra, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésére, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.

Az egyesületek támogatása és fejlesztése nagyon fontos. A tűzoltóságok és a megyei igazgatóság személyi állománya rendszeres szakképzéssel segíti az egyesületi tagok szakmai felkészítését. A pályázaton nyert mentő tűzvédelmi felszerelések az önkéntes tűzoltóságoknál közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Az eszközök és a képzés nagymértékben segíti az egyesületi tűzoltók elsődleges beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét.

A tűzoltó egyesületi tevékenység több mint 100 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, melyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó.

A tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A tűzoltó egyesületek az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A szülők jó helyen tudhatják gyermekeiket a tűzoltó egyesületeknél. Szabadidejükben ott biztonságban vannak, gondoskodó figyelem védelme alatt. Érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulnak meg, amely ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást. A csapatversenyekre való felkészülésen hasznos tudást, a versenyeken pedig sikerélményt szereznek. Mindezeket az élet számos területén fel tudják majd használni, függetlenül attól mely pályát, élethivatást választják jövőjüknek. A fiatalok ifjúsági tűzoltó-egyesületi tagsága hozzásegíti őket a sikeres és boldog felnőtté váláshoz.

 

Sikeresen pályázott egyesületek:

 

Akasztó Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Bácsalmási Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bácsbokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bugaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Csengőd Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Csólyospálos Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunapataj

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunavecse

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fajsz

Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Imrehegy

Katymár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Kecel Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kerekegyháza

Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa

Tűzoltó és Műszaki-mentő Egyesület Kunszentmiklós

Városi Tűzoltó Egyesület Lajosmizse

Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nagybaracska Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Orgovány Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Solti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Soltvadkert Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szalkszentmárton

Tataháza Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Vaskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszakécske

 

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

About Post Author