Pedagógusainkat köszöntötték

Az oktatásban dolgozó óvodapedagógusokat, tanítókat, tanárokat köszöntötték június 3-án, a városháza dísztermében megtartott ünnepség keretében.

Dr. Báldy Zoltán polgármester beszédében az óvónők, tanítók és tanárok áldozatos munkáját emelte ki. Elmondta, a pedagógusok feladata most is az, mint régen: Szeretettel nevelni. A gyermekek között vannak könnyen és nehezebben kezelhetők, átlagos képességűek és tehetségesek. A cél viszont az idők múlásával sem változott: embert faragni a diákokból, ami a világ változásával, a technikai segédeszközök számának gyarapodásával sem lett egyszerűbb.

„Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó!” idézte bevezetőjében Al-Ghazali arab filozófus örök érvényű gondolatát Vanyurné Lázár Erzsébet. A Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, a gondolat röviden összefoglalja mindazokat a tulajdonságokat, amelyek a tanárt tanárrá, a pedagógust pedagógussá teszik. Nincs még egy munka, ahol ennyi a kudarc, hiábavaló erőfeszítés, de ilyen sok siker, ennyi ajándék, kellemetlen és kellemes meglepetés éri az embert. Nincs még egy munka, ahol ilyen nagy hatása lehet egy-egy jó – vagy jókor kimondott – szónak, esetleg egy-egy rosszul vagy rosszkor mondott szónak. Nincs munka, amely ennyi azonnali sikerrel kecsegtet, és nincs egyetlen munka sem, amelynek a valódi hasznát csak évek, esetleg csak évtizedek múlva láthatjuk.

Ami a pedagógus pályát oly nehézzé teszi: az az érzelemgazdagság. Hogy nap, mint nap a bőrünkön érezzük a döntéseink súlyát, szeretetet, indulatokat, vívódást. Minden nap tudjuk, hogy amit tettünk, jól tettük-e, vagy rosszul. Minden nap szembesülünk a szavaink súlyával, a tetteink erejével. És meg kell tanulnunk ezzel együtt élni, mert a hivatásunk elől nem futhatunk el: aki igazi pedagógus, az élete végéig az marad – hangsúlyozta köszöntőjében Bugyi Andrásné.

Pedagógusnak lenni, gyerekekkel foglalkozni, semmi mással össze nem hasonlítható, teljes embert igénylő hivatás. Itt súlya van egy szónak, egy mosolynak, egy simogatásnak, s egy összeráncolt szemöldöknek.  Az óvó nénik, gondozó nénik igyekeznek a világ szebbé tételén, ahol a legfontosabb: a gyerekek között.  Hol mesevárat építenek mosolyból, szép szavakból, hol almaágat rajzolnak… szívvel – lélekkel ott vannak gyermekeinkkel, velük együtt élnek, bizakodva szemlélik őket és elmondják mi helyes, mi helytelen- tette hozzá a Szabadszállási ÁMK igazgatója.

Az ünnepség zárásaként vehették át az okleveleket azoknak a pedagógusoknak, akik 25 éve, vagy ennél régebben nevelik, tanítják gyermekeinket. Az elismeréseket Vanyurné Lázár Erzsébet, Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója és Bugyi Andrásné, a Szabadszállási ÁMK igazgatója adta át az óvónőknek, tanítóknak és tanároknak.

Elismerő oklevélben részesültek:

Közalkalmazotti jogviszonyának 25 éves jubileuma alkalmából: Pintérné Schusztek Erzsébet óvodapedagógus, Köhlerné Nagy Ibolya tanárnő.

Közalkalmazotti jogviszonyának 25 éves magyarországi jubileuma és nyugdíjba vonulása alkalmából: Meskó Szilvia tanárnő.

Közalkalmazotti jogviszonyának 30 éves jubileuma alkalmából: Czigányné Bánáti Ágnes óvodapedagógus.

Közalkalmazotti jogviszonyának 40 éves jubileuma és nyugdíjba vonulása alkalmából: Pintérné Kiss Zsuzsanna óvodapedagógus, Kovács Józsefné óvodapedagógus, Rimbás Annamária tanárnő.

A pedagógus napi ünnepség állófogadással zárult.

 

 

About Post Author