Polgári természetőrök vizsgáztak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságon

Polgári természetőr jelöltek tettek vizsgát február 17-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságon.  A huszonnyolc jelölt komoly felkészülés után ad számot tudásáról a vizsgabizottság előtt többek közt jogi ismeretekből és a védett növény- és állatfajok ismeretéből.

A Természetvédelmi Őrszolgálat önkéntes segítői a polgári természetőrök, akik a nemzeti park igazgatósággal kötött írásos megállapodás alapján, a természetvédelmi őrök irányítása és felügyelete mellett díjazás nélküli segítik az állami természetvédelmi őrzést, a nemzeti park igazgatóságok munkáját.

A polgári természetőrök tevékenységét törvényi és miniszteri rendelet szabályozza. Aki sikeres vizsgát tesz polgári természetőri ismeretekből, az igazolványában meghatározott területen jogosult:

  • védett természeti területekre belépni,
  • szolgálati jelvényt és igazolványt használni,
  • természeti értéket veszélyeztető vagy károsító cselekményt elkövető személyt figyelmeztetni a jogellenességre, illetve annak jogkövetkezményeire, valamint távozásra felszólítani,
  • védett természeti területekről, értékekről, ezekkel kapcsolatos engedélyköteles tevékenységekről tájékoztatást adni.

Huszonnyolc polgári természetőr jelölt vizsgázott igazgatóságunkon természetvédelmi jogi ismeretekből, a természetvédelmi őrök és a polgári természetőrök feladataiból, a hatósági feladatokból, valamint az általuk választott terület ismeretéből, az ott előforduló védett növény- és állatfajokból” – ismertette Ludnai Tünde, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője. „Aki sikeres vizsgát tettek, az a továbbiakban a helyi természetvédelmi őr munkáját fogja segíteni, vele áll majd szoros kapcsolatban” – fűzte hozzá.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tevékenységét már most is 84 önkéntes polgári természetőr segíti, hozzájuk csatlakoznak majd az újonnan vizsgázók.

 Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

About Post Author