„Szabadszállás anno…”

E címmel nyílt kiállítás augusztus 20-án a József Attila Közösségi Házban. A képek város egy évszázados múltjába engednek betekintést. A tárlatot Bányai János önkormányzati képviselő, a Települési Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg. Közreműködött Máté Dániel gitáron.

Ez a kiállítás is, mint annyi más, egy olyan embernek köszönhető, aki bár nincs már közöttünk, munkájának eredményeként a múlt dokumentumai a mai napig elérhetővé váltak. A jó példa erre a falakon látható képsorozat, melyek nagy részét keresztapám, Tóth Sándor helytörténész, városunk díszpolgára, gyűjtötte össze. A kordokumentumok hűen mutatják be városunk fejlődését – mondta el bevezetőjében Bányai János.

A kiállított képek segítenek minket visszavezetni a múltba. Olyan ez számunkra, idősebbek számára, mint egy időutazás. A képeken egy patinás vidéki kisváros rajzolódik ki, amelynek meghatározó épületei közül már jó néhány örökre eltűnt, vagy jelentősen átalakult.

A megsárgult fotókon itt-ott feltűnnek a város egykori polgárai, így megfigyelhetjük az emberek öltözködési szokásait, ruházatukat.  A fotókon egy polgárias hangulatú környezetből alakul át városkép az ötvenes-hatvanas évek „modern” épületei által.

Ahány kép annyi emlék. Minden egyes fotó előtt megállva emlékek törnek ránk, idősebbekre, akik még jártak néhai fogadó jobb sarkában működő cukrászdában, emlékeznek a kiszolgáló arcára és az üvegpultban sorakozó tortákra, süteményekre. Jártak az egykori áruházban, ami a környék bőségkosara volt, és vidám hölgyek szolgáltak ki az édesség osztályon pralinéval, pilótakeksszel. A hetvenes években pedig a nyaranta a strand a környék fiataljainak a találkozóhelye volt. 

 A szabadszállási értéktár bizottság feladta, hogy a városunkban fellelhető nemzeti értékeket, hungarikumokat gondozza, felkutassa és publikálja: Jó példa erre a most megnyílt „Szabadszállás anno…” című kiállítás – tette hozzá a Települési Értéktár Bizottság elnöke.

A tárlat szeptember 12-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási idejében.

 

 

About Post Author