Szabadszálláson ülésezett a NAK Bács- Kiskun megyei szervezete

DSC_0002 DSC_0003 DSC_0005 DSC_0008 DSC_0011 DSC_0012 DSC_0014 DSC_0017

Április 15-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének Vidékfejlesztési Osztályai az Agrárgazdasági Szolgáltatási Osztály, az Erdő-, vad- és halgazdálkodási Osztály és az Agrár környezetgazdálkodási és innovációs Osztály összevont ülést tartottak a közösségi házban. Szintén ugyanezen a rendezvényen összevont ülést tartott, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének Kertészeti Osztálya, Növénytermesztési beszállító ipari és kereskedelmi Osztálya, Mezőgazdasági végtermék-kereskedelmi Osztálya, valamint a Mezőgazdasági Termékkereskedelmi Osztálya. Az ülésen tájékoztatták a jelenlévő gazdákat, a következő 2014-2020-as időszakra tervezett Vidékfejlesztési Programból megvalósításra kerülő pályázati lehetőségekről.

Az első napirendi pontként a Vidékfejlesztési Program 2014–2020 aktuális állásáról tájékoztatták az egybegyűlteket. Az új Vidékfejlesztési Program várhatóan júniusban kerül elfogadásra az EU által, ezt követően kerülnek kiírásra az egyes jogcímek.

Azonban korábbi vidékfejlesztési programból (2007-13 időszak) maradtak, el nem költött források, ezért ezek elköltése érdekében, várhatóan május 4-től három jogcím kerül újra megnyitásra.

Ennek keretében az Önkormányzatoknak, egyházaknak, polgárőrségeknek lehetősége nyílik pályázni gépjárművek, ezen belül tanyabuszok beszerzésére is. Különböző gépjármű kategóriákra lehet pénzeket igénybe venni. Megközelítőleg 15 milliárd Ft. keretösszeget szánnak a megvalósításra. A Gépjármű/ Tanyabusz beszerzés jogcímre 2015. május 4-től lehet benyújtani a pályázatokat.

A Fiatal Gazda jogcím is újra megnyitásra kerül, várhatóan április végétől lehet pályázni. A fiatal gazdák induló támogatása volt az egyik legnépszerűbb jogcím az elmúlt években. A 18-40 év közötti, mezőgazdasági tevékenységbe kezdő fiataloknak a régi feltételekkel már csak egyszer – valószínűleg 2015. május 18. és június 1. között – lesz alkalmuk pályázni erre a jogcímre.

 

A harmadik a Kertészeti gépbeszerzés jogcím is újra megnyitásra kerül. április vége – május eleje a megjelenés várható időpontja.

A pályázatok kiírásáról az Irányító Hatóság közleményt fog kiadni.

 

Második Napirendi pontként, az egységes területalapú kérelemről és a zöldítés szabályairól ezen belül az ökológiai célterületek létesítésének feltételeiről tartottak tájékoztatót.

 

Legfontosabb tudnivalók a zöldítésről:

A zöldítés megnevezés az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokat takar. Az alap jogszabályban (1307/2013/EU rendelet) meghatározott területi küszöbértékek és egyéb mentességi kritériumok miatt nem minden gazdálkodónak kell a követelményrendszer minden elemének megfelelnie.

Az előírások három gyakorlatot fogalmaznak meg, melyeket az előbb említett feltételek mellet teljesíteni kell a zöldítés kifizetéséhez:

  • a növénytermesztés diverzifikálása
  • ökológiai célterület kialakítása
  • állandó gyepterület fenntartása

 

Összefoglaló táblázat az alap szabályrendszerről:

Ha a 2015-ös egységes kérelemben bejelentett szántóterülete
Terménydiverzifikáció szükségességes Ökológiai célterület fenntartási kötelezettség
kisebb, mint 10 hektár nem nem
10 és 15 hektár között van igen, legalább két nem
különböző növénykultúrát

kell termesztenie (a fő növénykultúra a szántóterület legfeljebb 75%-át foglalhatja el)

15 és 30 hektár között igen, legalább két igen
különböző növénykultúrát

kell termesztenie (a fő növénykultúra a szántóterület legfeljebb 75%-át foglalhatja el)

30 hektár fölött igen, legalább három igen
különböző növénykultúrát

kell termesztenie (a két fő növénykultúra együttesen nem teheti ki a szántóterület több, mint 95%-át)

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author