Százszázalékos Szabadszállás csatornázottsága

Befejeződött a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése Szabadszálláson. A közel 2,6 milliárd forintos beruházáshoz a város 2,4 milliárdos támogatást kapott az államtól. Az ünnepélyes projektzárót ma (október 7-én) tartották meg a megújult szennyvíztelepen. A rendezvényen dr. Báldy Zoltán polgármester, dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Salacz László országgyűlési képviselő méltatta a projekt jelentőségét. A beruházást Máté Sándor református lelkész áldotta meg. A rendezvényen közreműködtek a Tóth Erzsébet Óvoda népi táncosai.

Az önkormányzatnak 2008-ban sikerült a csatornaépítés előkészítésére forrásokat nyernie. Az érdemi munka három évvel később indulhatott el. A projekt megvalósítására a város önkormányzata 2 039 151 135 forint támogatáshoz jutott a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A kormány a 2015. elején az összeget 2 377 237 669 forintra emelte. A kivitelező, a Duna Aszfalt Kft. 2013. szeptemberében kezdte meg a munkát. A projekt keretében több mint 33 kilométer gravitációs gerincvezeték, 5 kilométer nyomóvezeték, 17 kilométer bekötővezeték, hét hálózati és száznégy házi átemelő épült, illetve 2 133 új bekötés valósult meg – foglalta össze a beruházás részleteit dr. Báldy Zoltán polgármester és mondott köszönetet a projektben részvevőknek.
A kilencvenes években az ország településeinek 40 százalékban volt kiépítve a szennyvízcsatorna hálózat. Ma már 80 százalékos lefedettségről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy hazánk településeinek zöme képes megfelelő minőségben megőrizni környezetét, képes magasabb komfortfokozatot nyújtani lakóinak. Ez a típusú fejlesztés valósult meg most Szabadszálláson, ami jól fogja szolgálni a település érdekeit és jövőjét – emelete ki beszédében Dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
A város vezetői és polgárai sokat tettek azért, hogy Szabadszállás ne csak megnevezésében, hanem küllemében is várossá váljon – hangsúlyozta a szennyvízcsatorna beruházás kapcsán Salacz László. A térség országgyűlési képviselője egyben felhívta a figyelmet arra, is hogy a fejlődés nem áll meg. Elmondta, az elkövetkezendő időszakban jelentős fejlesztési forrás várja a pályázókat, ezt a lehetőséget kell megragadniuk a térség vállalkozóinak, önkormányzatinak. A Terület- és Területfejlesztési Operatív Programra 63 milliárd forint jut, ennek része a Bács- Kiskun Megyei Integrált Területi Program, amely további 100 milliós pályázati forráshoz jutathatja Szabadszállást – jelentette be Salacz László.
A projektzárót megelőző sajtótájékoztatón dr. Báldy Zoltán polgármester elmondta, a törvény előírása szerint a lakosoknak 90 nap áll rendelkezésükre, hogy rákössenek a megépült szennyvízcsatorna hálózatra. Tekintettel a közelgő télre, az önkormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy módot találjon a rákötési kötelezettség idejének meghosszabbítására.

About Post Author