Testközelből a vírusról

Az új koronavírus okozta megbetegedések száma folyamatosan növekszik szerte a világban így Magyarországon is. Sajnos a vírus már Szabadszálláson is felütötte a fejét, így már mi is közvetlenül szembesültünk ezzel a világméretű problémával, amiről most Vaskó Lászlóval – rendhagyó módon – telefonon beszélgetek, mivel a karanténra vonatkozó szabályokat kötelező betartani.

 

Településünkön Ön az elsők között volt, akinél igazolták a koronavírus fertőzést. Az első kérdésem, hogy érzi most magát, milyen az egészségi állapota?

Köszönöm szépen a kérdést, jelenleg jól vagyok, a köhögésen kívül már semmilyen tüneteim nincsenek.

 

Mik voltak az első tünetei, honnan tudta, hogy valami nincs rendben? Van esetleg olyan tünet, ami kifejezetten erre a betegségre jellemző?

A betegség influenza jellegű tünetekkel indult, minden végtagomban izomfájdalom jelentkezett, fejfájásom és hőemelkedésem volt, a torkom viszont nem fájt. Egy héten keresztül fulladásszerű köhögési rohamaim voltak.

 

Mennyi idő alatt sikerült megküzdenie a betegséggel? Szedett gyógyszert, esetleg vitaminokat melyek segítették a gyógyulást?

 

Miután kiderült, hogy ez nem influenza, hanem koronavírus okozta megbetegedés, a háziorvos antibiotikumos kezelést és vitaminokat írt fel. A tünetek három hete jelentkeztek, éppen most várom az újabb tesztek eredményeit.

 

Mi volt a tapasztalata, hogy álltak önhöz a rokonok, barátok, ismerősök mikor megtudták, hogy elkapta a koronavírust?

 

A legtöbben nagyon segítőkészek voltak, nekik itt szeretném megköszönni a támogatásukat, de voltak olyanok is, akik inkább elszigetelték magukat.

 

Sokan elbagatellizáljak a vírus veszélyességét, mit üzenne a szkeptikusoknak?

 

Azt, hogy mindenképpen vegyék komolyan ezt a vírust. Aki pedig megfertőződik, annál nagyon fontos, hogy legyen tisztában ennek a betegségnek veszélyességével, nem szabad eltitkolni. Ez egy vírus, amit nyíltan fel lehet és fel is kell vállalni, ha elkapja valaki. Nem szabad, hogy emiatt megbélyegezzék az illetőt.

Végezetül mit ajánl, hogyan védekezhetünk a leghatékonyabban a megfertőződés ellen?

Nagyon fontos pár alapvető szabályt betartani, a maszk használatával kapcsolatban, illetve gyakori kézfertőtlenítést végezni és ahol lehet 1,5-2 méteres távolságot tartani a másik személytől.

 

Köszönöm a beszélgetést!

Fábián Krisztián

About Post Author